Glumac Andro Damiš osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u lutkarskim predstavama i predstavama za djecu. Nagradu je dobio zahvaljujući ulozi u predstavi “SEMAFOR” autorice Petre Cicvarić, redatelja Peđe Gvozdića, u produkciji Gradskog Kazališta “Zorin dom”.

Za ulogu autističnog dječaka u predstavi Semafor Andro Damiš zaslužio je Nagradu hrvatskog glumišta. Uloga je to koja nije bila jednostavna, priznao je.

– Već u samom početku kada sam saznao da igram autističnog lika sam mislio kako ne smijem pretjerati, da nejdem u neku karikaturu, trudio sam se da ne zvučim previše naivno ili glupo i trebalo mi je jedno vrijeme, probao sam to pronaći u sebi. Nisam previše proučavao autiste, znao sam otprilike što je to i probao sam to u sebi naći.

Puno mu je pomogla Jasmina Kundić, majka autističnog dječaka i tajnica udruge Frendofon.

– Jasmina mi je puno pomogla u dočaravanju toga kako se autisti ponašaju. Konkretno, ja sam ‘vozio’ autić, ona mi je rekla da samo ponavljam taj pokret. Onda sam skužio da kroz tu repeticiju dobiš baš poseban osjećaj, tolko sam se zadubio u to ponavljanje da sam u jednom trenutku pomislio da sam i ja autističan. Meni je bilo stvarno super i najdraža pohvala mi je kada me ljudi zaustave na cesti i žele mi nešto reći, ali ne znaju na koji način jer misle da sam autističan, rekao je Damiš.

Predstava Semafor nastala je na inicijativu udruge Frendofon pri čemu su majke autistične djece ostale pozitivno iznenađene ovom odigranom ulogom. Druga je ovo nagrada koju je do sada osvojio, a prva hrvatskog glumišta. U Zorin domu glumi već četiri godine, a svoju karijeru ovdje će i nastaviti, kaže nam. Mnogi već znaju da je Damiš rođeni Čakovčanin, a na Karlovac se, kaže, već naviknuo.

Tags: