KABA

Gradonačelnik Mandić o nogostupu u Hrnetiću: Volio bih da SDP objasni od kud će vraćati kredite

Gradonačelnik Damir Mandić osvrnuo se na jučerašnje komentare SDP-a o nogostupu u Hrnetiću.

U SDP-u Karlovac smatraju kako u sklopu projekta Aglomeracije nisu napravljena poboljšanja na komunalnoj infrastrukturi, naročito gdje već duže vrijeme postoje projekti i građevinske dozvole.

Gradonačelnik je kazao kako ne može prihvatiti tezu SDP-ovaca da postoje građani drugog reda u Karlovcu.

– Imam dojam da SDP svjesno anulira neke činjenice koje su im poznate, a znam da su im poznate jer su nas pitali pa smo im rekli. Na zboru građana u Hrnetiću otvoreno smo o problemu nogostupa razgovarali s građanima i to je bio jedan od kvalitetnijih zbora građana. Iz EU fondova se ne mogu financirati niti nogostupi, niti asfaltiranja niti stupovi javne rasvjete. Ljudi iz SDP-a to znaju i žao mi je da to nisu iskomunicirali.

Tijekom godine Grad ima 46 milijuna kuna komunalne naknade na raspolaganju. Tamo gdje nedostaju EU sredstva traže se projekti gdje će se koristiti komunalna naknada. Od 92 milijuna kuna u aglomeraciji 22 milijuna kuna je iznos ugovora s Hrvatskim vodama, dok je u 72 milijuna kuna nogostup, rasvjeta, komunalna infrastruktura u Drežniku, Bašćinskoj i najveći dio u Zvijezdi. Građane je zanimalo zašto Grad nije išao u kreditno zaduženje za nogostupe.

– Nije problem, lako je dignut kredit, ali kredit treba vraćati. Volio bih da SDP, kad komunicira taj dio, da onda objasni od kud će vraćati kredite. To je ovdje izostalo. Mi ćemo sigurno nakon završetka aglomeracije ići u realizaciju projekata u Hrnetiću i na Sajevcu. Vjerujem da će to ići u fazama, kroz dvije ili tri godine. Moja je želja napraviti aplikaciju gdje će se vidjeti za svaku četvrt kolko se uplati komunalne naknade, po kojoj osnovi, tako da svi znaju da postoji ta jedna brojka koja se uplati u gradski proračun. Nama je jasno da je naša obveza iznaći sredstva ali postoji i odgovornost prema proračunu.

U 2023. će ići s jednim masivnijim kreditnim zaduženjem, kazao je Mandić. Ta kreditna zaduženja će biti vezana za vrtiće za koje su dobili sredstva iz MPO-a. Jedan dio će ići za kompletnu obnovu mosta na Rakovcu.

– Hrnetić napokon dobiva kanalizaciju, što nije baš za pohvaliti se u 2022. godini. Možda se s te strane stanovnici Velike Jelse i Pokupske doline mogu više ljutiti, ali nije do nas. Odgovorno tvrdim da od Domovinskog rata nije bilo toliko ulaganja u komunalnu infrastrukturu kao što je to sada, rekao je Mandić.