Pčelarstvo i medarstvo su i dalje jedne od važnijih gospodarskih djelatnosti. Ponekad je nezamislivo kako jedna mala pčelica proizvede med, namirnicu koja pomaže u liječenju i odličan je dodatak prehrani. Kako bi se javnost upoznala s važnosti meda i pčelinjih proizvoda svake godine Pčelarsko društvo Karlovac organizira Dane pčela.

Manifestacija Dani pčela održava se od 1. do 3. prosinca, a večeras imamo veliko otvorenje. Pčelarsko društvo se za ovu aktivnosti pripremaju tijekom cijele godine, tako što izlaže sve pčelarske proizvode. Ove godine će karlovačka publika moći vidjeti cvjetne medove, kestenov, lipov, med bjelogorične i crnogorične medlike. Svi su to vrlo kvalitetni medovi, jer svake godine uz ovu aktivnosti ocjenjivanje gorskih vrsta medova, rekla je predsjednica Pčelarskog društva Karlovac, Jasminka Alinčić.

Inače, Pčelarsko društvo broji 196 članova, koji svojim djelovanjem promiču tu djelatnost.

-Danas je zahtjevno biti pčelar, jer su izloženi prirodnim promjenama. Oni prate pčelu i ne mogu ju ukrotiti, već moraju živjeti u skladu s prirodom. Nikada ne znamo konkretno kakvi će na kraju godine biti rezultati našeg rada jer ovisimo o mrazu, vjetru, kišu i suši. Ova je godina recimo bila iznimno uspješna, jer smo imali prvi puta pašu bagrema, zatim su došle paše lipe i kestena, a onda je došla suša, zaključila je Alinčić.

25. Dani pčela nastavit će se sutra uz dodjelu priznanja pčelarima povodom ocjenjivanja sortnih vrsta gorskih medova, a tijekom trodnevne manifestacije u Zorin domu se može razgledati izložba o pčelama i medu.