• December 4, 2022
  • Andriana Baćurin
  • 0

Nogomet je od samih svojih početaka smatran muškim sportom no modernizacija društva pridonijela je uključivanju sve većeg broja žena u taj sport. Brojna društvena pitanja vežu se uz sudjelovanje nježnijeg spola u nogometu kao što su uspjeh, rodna nejednakost, diskriminacija i niz predrasuda. Nikolina Zorinić pravi je primjer da je ženama u nogometu svakako mjesto. Predsjednica je Ženskog nogometnog kluba 4 rijeke Karlovac.

– Nogomet me motivira. Kao srednjoškolka sam išla na sve Dinamove utakmice. Navijam, naravno za Dinamo kao i za ŽNK 4 Rijeke Karlovac. Za rad u klubu jednim dijelom je zaslužna i moja kćer koja trenira u klubu već 4 godine pa mi je bila veliki poticaj da volontiram u klubu i postanem predsjednicom, rekla je Nikolina Zorinić, predsjednica ŽNK 4 Rijeke Karlovac.

Nikolina smatra da žene u svijetu nogometa nemaju jednake uvjete kao i muškarci. Tvrdi da muškarci imaju bolju poziciju u društvu, ozbiljnije ih se shvaća kad je u pitanju sport, a ujedno su bolje plaćeni.

– Smatram da žene znaju dovoljno o nogometu, ali sigurno nemaju jednake uvjete za treniranje kao i odigravanje utakmica. Na svu sreću, imamo i jedan lijep primjer u klubu. Naše djevojčice većinom se druže s dječacima s kojima u školi igraju nogomet na tjelesnom. U manjini su, ali dobro su prihvaćene od strane dječaka što u prošlosti nije bilo prisutno, tvrdi Nikolina.

U klub im se pridružuje sve više djevojčica, a korona im je napravila pozitivan učinak. S obzirom da se za vrijeme korone nije treniralo u dvoranama zbog epidemioloških uvjeta, nogometašice su svejedno aktivno trenirale pa su im se pridružile djevojčice koje su se prije bavile drugim sportovima i u konačnici, zavoljele nogomet. Za nogometašice uskoro dolazi i novi teren.

– Zahvalni smo HNS-u na donaciji umjetne trave i Gradu Karlovcu koji je financirao pripremu terena. Veselimo se novom terenu koji će se nalaziti pored stadiona Branko Čavlović – Čavlek. Zahvalni smo i NK Karlovac 1919 koji nam redovito izlazi u susret i imamo odličnu suradnju s njima, izjavila je Nikolina.

Ova strastvena zaljubljenica u nogomet velika je volonterka jer osim predsjedničke uloge za koju ne dobiva nikakvu novčanu naknadu, ujedno i čisti klupske prostorije, priprema dresove te organizira putovanja na gostujuće utakmice. Inače radi u jednom distributivnom centru, a svako slobodno vrijeme provodi s kćeri, naravno, u nogometnom ozračju.

– Moram napomenuti da mi ovdje u klubu svi volontiramo, od tajnika do trenera. Iskreno, ponosna sam na to jer to je veliko odricanje za koje ljudi misle da možda i nije veliko. Mnogi misle da mogu puno bolje pa ih ujedno i pozivam da nam se pridruže i uvjere se sami koliko je to velik te zahtjevan rad, istaknula je Nikolina.

Nogometašice ovog jedinstvenog karlovačkog kluba putuju gotovo diljem Hrvatske pri čemu su i veliki financijski troškovi. Nikolina je prvenstveno zahvalna roditeljima koji podržavaju svaki korak ovog kluba i dobro su upoznati s njihovim radom.

– Preko zime će nogometašice trenirati dva puta tjedno u dvorani. Petkom će trenirati u dvorani FIK na Borlinu, a subotom u Šumarskoj školi. Tako smo odrađivali treninge i prošle godine. Karlovačka športska zajednica nam to organizira i finacira pa smo im jako zahvalni na tome. Subotom će se cure natjecati i na zimskoj malonogometnoj ligi, rekla je Nikolina.

U klubu su trenutno aktivne pionirke i kadetkinje, a seniorke treniraju iako su, nažalost, zbog promjene pravilnika bile primorane zamrznuti svoj nastup ove sezone no vratit će već iduće godine. Vrlo pohvalno, seniorke nisu prestale trenirati već su i dalje aktivne usprkos svim preprekama.