Odluku o dolasku pripadnika oružanih snaga Ukrajine na obuku na teritoriji Republike Hrvatske već neko vrijeme dijeli političku scenu. Oporba u Saboru se protivi ovakvoj odluci Vlade RH i staje uz mišljenje Predsjednika RH koji je odbio potpisati tu odluku i time prisilio Vladu da traži izglasavanje u Saboru. Za donošenje odluke potrebna je podrška dvije trećine saborskih zastupnika.

Što o tome misle neki od građana Karlovca?

-Mi smo prošli naš rat i trebamo podržati dolazak, koliko god možemo pomoći, izjavio je umirovljeni karlovački branitelj.

-Trebamo podržati njihov dolazak, pomoći im, oni su nama i mi bi trebali njima, smatra još jedan naš sugrađanin.

Vlada Republike Hrvatske je uputila u saborsku proceduru prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini pod nazivom „EU MILITARY ASSISTANCE MISSION- UKRAINE“.

Odbor za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora na održanoj sjednici 29. studenoga ove godine kao matično tijelo parlamenta provelo je raspravu i podržalo donošenje odluke na temelju akta kojega je Vlada Republike Hrvatske podnijela  Hrvatskom saboru 24. studenog-a. Glasovanje će se provesti 15.prosinca ove godine.

Provedena je rasprava na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora 30. studenog 2022. godine. U ime predlagatelja Vlade RH govorio je ministar obrane Mario Banožić.

Dana 17. listopada 2022. donesena je odluka na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova o navedenoj misiji „EUMAM“ koja se uspostavlja na vremenski rok od dvije godine i provoditi će se na teritoriju država članica EU. Republika Hrvatska je podržala misiju i uplatiti će 416 tisuća eura. Za potrebe ove misije do 100 pripadnika oružanih snaga Ukrajine može prijeći granicu Republike Hrvatske i ući u nju uz mogućnost rotacije“, istaknuo je ministar Banožić.

Oružane snage država saveznica mogu prijeći granice Republike Hrvatske radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, članak 7. stavak 8. Ustava RH, daje jedno objašnjenje ove situacije.

-Hrvatski sabor odlučuje o onim vojnim misijama u kojim postoji borbeni karakter ili djelovanje. Sabor ne odlučuje u ovakvim misijama koje imaju vježbovni karakter, nego u to mora biti u suradnji Vlade RH i Predsjednika RH, objašnjava Peđa Grbin.

Prema riječima odvjetnika Ante Nobila koje je izrekao za televiziju N1 „glavni preduvjet za donošenje ovakve odluke nije postignut, a on je da se radi o savezničkoj vojsci s kojom smo u nekoj međunarodnoj organizaciji“. Odvjetnik smatra da u člancima Ustava RH na koje se poziva vlada stoji da se ovakve odluke mogu donositi samo, ako je ugrožena teritorijalna cjelovitost RH.