KABA

Potpisani ugovori za izvođenje radova i nadzor na projektu ‘Zaštita od poplava grada Ogulina’

U Karlovačkoj županiji potpisana su dva ugovora o izvođenju radova i uslugama nadzora u sklopu EU projekta „Zaštita od poplava grada Ogulina“. Radi se o četvrtoj fazi projekta.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je kako je sustav obrane od poplava u Karlovcu i Ogulinu strateški projekt Karlovačke županije i kako su 2017. godine uistinu dali na raspolaganje sve svoje resurse.

– Posebno je to bilo važno u Ogulinu. To je projekt koji je ranije započeo, a nikad nije bio dovršen. Tu smo sa svim stručnim službama pronašli modus suradnje gdje su nam pomogli pri rješavanju imovinsko-pravnih odnosa koji su evo, dugi niz godina išli sporim tempom i to je odrađeno. S velikim zadovoljstvom mogu reći da su od četiri dozvole tri ishođene i posljednja je pri izvođenju, rekla je županica Furdek Hajdin.

U ovom projektu 85 posto iznosa pokriva europski novac, a 15 posto su sredstva Hrvatskih voda. Iznos četvrte faze izvođenja radova na Izgradnji brane retencije Ogulin s pripadajućim objektima je 15.680.754.48 kuna bez pdv-a, a iznos nadzora nad radovima je 174.000.00 kuna bez pdv-a. Ugovore je dodijelio direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Napravili smo dvije faze, ulazimo u treću nakon što su izgrađeni objekti na pregradnom profilu, treba izgraditi i samu branu u dužini 577 metara, visine od 15-ak metara u koju treba ugraditi više od stotinu tisuća kubika materijala, a koja će omogućiti privremeno pohranjivanje više od 6 milijuna kubnih metara vode čime ćemo smanjiti rizike grada Ogulina po pitanju poplava. Financijski je to nekih 20-ak milijuna kuna nakon što smo više od 60 milijuna kuna ugradili na području Karlovca, istaknuo je Đuroković.

Sve bi trebalo završiti u sljedećih 15 mjeseci. Tvrtka odgovorna za izvođenje radova je Swietelsky d.o.o., a za nadzor radova Sedra Consulting d.o.o.