KABA

Obnova planinarskog doma Žitnica na Japetiću

Planinarski dom Japetić od izuzetnog je turističkog i rekreativnog značaja za Jastrebarsko i okolicu. Najviši vrh Samoborske gore okuplja rekreativce svih vrsta, ponajprije planinara ali uz njih česti su ljubitelji biciklizma, paraglidinga i motocrossa. Japetić je proglašen rezervatom šumske vegetacije zbog prirodnih ljepota i vrijednih ostataka bukove šume. Nažalost planinarski dom Žitnica nije u tako dobrom stanju pa je pokrenuta inicijativa za obnovom.

-Dom je građen pedesetih godina prošlog stoljeća.  Dok ga nije preuzelo Hrvatsko planinarsko društvo u dom je bilo vrlo malo ulagano. Tome su odmogla i ratna vremena kada je bio potpuno zanemaren. Do sada su uložena velika sredstva ali je temeljita rekonstrukcija ipak potrebna. Novi dom uključivao bi blagovaonicu, sanitarne čvorove prilagođene invalidima, posjetiteljski centar s tematikom adrenalinskih sportova i planinarstva, dobro opremljenu kuhinju te bi bio proširen, Jadranko Šeper, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko.

Hrvatsko planinarsko društvo je vlasnik objekta i nastoji aplicirati na neki od ponuđenih EU fondova. Iz fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu već su dobili bespovratna sredstva koja su bila dostatna za izradu projektne dokumentacije. Nadaju se da bi na nekim od fondova mogli dobiti kompletna sredstva za obnovu uz potporu grada Jastrebarskog.

-Sve je još u začecima, ali grad je spreman biti partner u projektu. Vizija uključuje adrenalinski park i zip-line što će pridonijeti većoj posjećenosti, Nikolina Ribarić, zamjenica gradonačelnika Jastrebarskog.

Turista je sve više, a postojeći dom ne može zadovoljiti veliki protok ljudi. Obnova je od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku jer se njome opredjeljuju za promoviranje planinarskog sadržaja i ulaganja u kompletnu planinarsku infrastrukturu. Ulaganje u izletište Japetić osim sportskog turizma od gospodarskog je značaja za cijelu okolicu. S ponudom kvalitetnog sadržaja raste potreba za ugostiteljskim objektima i smještajnim kapacitetima što će uvelike doprinijeti proračunu grada Jastrebarskog.