Uoči Međunarodnog dana žena danas je na karlovačkom Veleučilištu u okviru studentskog projekta održana jednodnevna panel rasprava i izložba pod nazivom „Uloga i značaj žena u razvoju i promociji ruralnog turizma“. Inicijativa je to vrijednih studentica Poslovnog odjela Veleučilišta u Karlovcu. Svrha panel rasprave bila je istražiti i raspravljati o ulozi i značaju žena kroz povijest u razvoju i promociji turizma, a fokus je na ruralnim područjima i mladim ženama te njihovom osnaživanju. Kroz povijest, žene su imale ključnu ulogu u očuvanju ruralne baštine i promociji turizma.

– Istraživanja koja su provedena pokazala su da je žena prije više od stotinu godina imala važan položaj i ulogu u razvoju ruralnog turizma i turizma uopće. Turisti koji su dolazili oduvijek su htjeli upoznati našu baštinu, a zanimao ih je ruralni prostor koji su kroz rukotvorine, gastronomiju, enologiju zapravo formirale žene. Žena je baštinu uspjela očuvati svojim radom, pažnjom, energijom, zalaganjem i zaista ničega ne bi bilo bez žena, kazala je Jasenka Kranjčević, znanstvena savjetnica Instituta za turizam.

Cilj panel rasprave  bio je doprinijeti dodatnom osnaživanju mladih žena na preuzimanju inicijative u turističkim poduzetničkim pothvatima na ruralnim područjima. Dio je to i Agende održivog razvoja do 2030. godine, gdje turizam ima jednu od ključnih uloga u postizanju rodne ravnopravnosti.

– Ulogu žena treba osnažiti, ona mora postati svjesna svoje energije i svoje snage jer ona je to uvijek radila, samo na neki drugačiji način. Žene se osnažuje edukacijom, obrazovanjem, različitim aktivnostima i raspravama. Žena treba vidjeti što može i na koji način može svoje ciljeve ostvariti. U tom kontekstu, moguće je osvijestiti i očuvati našu baštinu u globaliziranom svijetu turizma, zaključno je istaknula Jasenka Kranjčević.

A studentice Valentina Čačković, Dora Prebežec, Matea Studen i Paula Berislavić, ujedno i inicijatorice ove panel diskusije, itekako su svjesne da samo osnaživanjem, edukacijom i samosviješću mlade žene mogu biti ravnopravne i ostvariti sve svoje profesionalne i privatne ciljeve.