Peđa Gvozdić, proslavljeni karlovački kazališni redatelj i glumac ovih dana obilježava desetogodišnjicu svojeg rada u profesionalnom ansamblu karlovačkog Zorin doma, za koje vrijeme zaista može biti i više nego zadovoljan svojim radom, ali i radom ansambla kojeg je pomogao stvarati zajedno s Guliom Settimom, danas ravnateljem Talijanske drame riječkog HNK.

– Iskreno, jako sam zadovoljan radom ansambla, mislim da smo zaista puno napravili. Ansambl se s godinama povećao i sada nas je šestero. S obzirom na to da smo mali grad i malo kazalište, a pokrivamo lutkarske i dramske predstave za djecu i odrasle, mislim da smo ostvarili sjajne rezultate. Ima tu i nagrada, ali publika je ipak najvažnija, priča nam Peđa Gvozdić.

Publika voli Peđu, a kako i ne bi kad svojim maestralnim izvedbama redovito uveseljava male i velike Karlovčane. No Peđa Gvozdić kazališni put započeo je još u osnovnoj školi, a nastavio u amaterskim kazališnim skupinama. Bez alternativnog i amaterskog kazališta teško da bismo imali prekaljene profesionalce.

– Izuzetno je važno gajiti amatersko kazalište jer se velik broj amatera nastavi i profesionalno baviti glumom i živjeti kazalište. Žao mi je što danas u Karlovcu nema nečega što bismo mogli nazvati alternativnim kazalištem, da ne postoji neka ekipa koja fura svoj film van institucionalnih okvira. Ali uvijek je dovoljan taj jedan entuzijast koji će okupiti svoje ljude i krenuti. Izuzetno je važno da grad ima svoju alternativnu kulturnu scenu, nastavlja Peđa.

Svojih 10 godina rada u profesionalnom ansamblu karlovačkog Zorin doma proslavit će u praizvedbom „Pračovjeka“. Po prvi puta taj komad bit će postavljen na kazališne daske u Hrvatskoj. Radi se o monokomediji.

– Mislim da sam napokon zreo za tako nešto jer biti sam na sceni, ogoljen, vrhunac je svakog rada profesionalnog glumca. Nema ti pomoći ako nešto zezneš i nema kolega na koje se možeš osloniti. Kroz život obožavao sam Matulu u Münchhausenu i monodrame Zijaha Sokolovića jer radi se o majstorima glumačke profesije kojima sam se oduvijek divio. I eto, za svojih 10 godina rada odlučio sam na kazališne daske postaviti tekst koji mi se jako svidio, a govori o praiskonskim razlikama između žena i muškaraca, kazao je Peđa Gvozdić.

Praizvedba „Pračovjeka“ jest u petak, a hoće li Peđa uspjeti izaći na kraj s rodnim i spolnim razlikama i pomiriti nepomirljive ostaje vidjeti. Peđa, sretno!