KABA

Karlovčanka Renata Novosel oborila je svjetski rekord za 7 centimetara u kategoriji skok u dalj

Ukupno je skočila 5,29 metara na dvoranskom atletskom prvenstvu Hrvatske i Slovenije

Na dvoranskom veteranskom atletskom prvenstvu Hrvatske i Slovenije koje se održalo u Zagrebu 4. ožujka, naša sugrađanka je, osim izuzetnog uspjeha u disciplini skok u dalj, srušila još jedan rekord. U utrci na 60 metara s vremenom od 8,24 oborila je hrvatski i balkanski rekord. Također, natječe se i u disciplini na 100 metara.

-U atletici sam od juniorskih dana. Imala sam pauzu od dvadesetak godina kada sam bila posvećena prvo fakultetu, a kasnije poslu i obitelji. Imam dvoje odrasle djece i sada se ukazala prilika da se ponovno bavim atletikom koju obožavam. Pred deset godina sam krenula ponovno s aktivnim treniranjem i nastupanjem na veteranskim europskim i svjetskim natjecanjima, rekla je Renata Novosel.

Renata trenira u školskoj sportskoj dvorani i na novoobnovljenoj atletskoj stazi na stadionu Branko Čavlović Čavlek. Kaže da uvjete tko želi može i pronaći. Atletika je sport koji je moguće trenirati u dvorani, na otvorenom i u teretani. Treninzi joj se sastoje od vježbi dionica, sprinta, brzine, skokova. Zimi najčešće trenira u dvorani čisto iz razloga jer sprinterski treninzi zahtijevaju određenu temperaturu. Uvijek za početak kreće s vježbama zagrijavanja, potom razgibavanja, pa vježbama za trup jer je to bitno kod sprinta. Na kraju uslijedi lagano istrčavanje i dobro istezanje.

-Na natjecanje sam išla više u kontrolnom vidu. Prošle godine krajem ljeta krenula sam s novim načinom treniranja i novim trenerom. To je više bila kontrola pred svjetsko dvoransko prvenstvo na koje idem krajem ožujka u Poljskoj u Turek. Htjela sam provjeriti svoju spremu u disciplinama u kojima ću se natjecati na svjetskom, pa sam tako skakala skok u dalj i trčala na 60 metara. Ono što mi je najveće zadovoljstvo jest to što se pokazalo da su treninzi urodili plodom, da sam se nakon zime treniranja ubrzala i postigla najbrži rezultat na 60 metara od kad se bavim veteranskom atletikom. Zaista sam jako zadovoljna i daje mi krila za dalje.

Što se prehrane tiče Renata kaže da se ne drži nikakvog posebnog režima. Nastoji jesti čim jednostavnije obroke i jede sve, međutim ne jede slatko, kako kaže jer ne voli, a ne zbog režima.

-Nikad nisam voljela trčanje na duge pruge, u ovim disciplinama se pronalazim i najbolje mi leže.

Osim atletike, u slobodno vrijeme voli šetati i vrtlariti jer ju to opušta.

Podršku od Grada i športske zajednice nema, sva natjecanja financira sama.

-Pretpostavljam da smatraju veterane ljudima koji imaju prihode i bave se s time jer to vole, pa iz tog razloga ne financiraju naša natjecanja. U Hrvatskoj ima preko 150 registriranih atletičara veterana koji se bave stadionskom atletikom, dok u Njemačkoj ima 250 tisuća istih. Čak i Slovenija koja je manja od Hrvatske ima četiri puta više veterana od nas. U drugim zemljama dakle, postoji potpuno drugačija i puno veća kultura bavljenja veteranskom atletikom.

Navodi kako ima veliku podršku obitelji u svom hobiju i to je osnova koja joj omogućava vrijedno i redovito treniranje. Kako kaže, ne vidi problem s disciplinom jer u treninzima uživa. Kad je o podršci riječ, navodi kako je zaista pozitivno iznenađena odjekom i zahvaljuje se svim sugrađanima na interesu i čestitkama.