KABA

Na Booktrailer Film Festival stiglo mnoštvo filmova, njih 12 bori se za prolazak dalje

Gimnazija Karlovac je i ove godine bila jedan od domaćina i organizatora međunarodnog Booktrailer film festivala, vrlo zanimljivog i atraktivnog filmskog festivala za mlade u kojem je zadatak – snimiti što bolji “trailer” za knjigu! Film mora trajati najviše minutu i trideset sekundi zajedno s najavnom i odjavnom špicom. Najbolji mladi čitatelji/filmaši očekuju i lijepe nagrade – 450 eura za prvo, 300 za drugo i 150 eura za treće mjesto.

-Došlo je dosta filmova, ali je u selekcija njih 12 koji su zadovoljili sve kriterije, što uključuje minutažu, pravila u vezi titlova budući da je ovo međunarodni festival. Svi filmovi moraju imati engleski prijevod, rekla je koordinatorica festivala Martina Vičić Crnković.

Na nacionalnoj razini sudjelovale su uz karlovačku Gimnaziju i škole iz Nove Gradiške, Zagreba, Delnica, Pule, Duge Rese. Projekt ne staje samo na državnoj razini, u njega su uključene i ostale države Europske unije. Pobjedu je prije dvije godine odnijela karlovačka Gimnazija.

-Sudjeluju učenici iz Rumunjske, Bugarske, Poljske, Španjolske, Italije i Poljske. Ima puno sudionika i naravno srazmjerno broju učenika toliko ima i zastupljenih filmova. Talijani i Rumunji imaju puni filmova u odnosu na nas ili na Bugare. Osnovni je problem taj što u školama manjkaju izvannastavne aktivnosti u odnosu na osnovne škole, pa je tako i sam način, kako se provodi teži. Sve je propušteno učenicima, nema strukturiranog mentorstva i vodstva. Festival potiče učenike da preuzmu inicijativu, zaključila je Vičić Crnković.

Cilj Booktrailer film festivala je potaknuti mlade na čitanje i na izražavanje filmskim sredstvima, a u tome danas pomažu i društvene mreže, koje pomoću svojih platformi kao što je Instagram i Tik Tok omogućuju mladima kreiranje kratkih video isječaka.