Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije organizirala je okrugli stol na kojem se razgovaralo o Nacrtu prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji. Novim Zakonom osobna asistencija prestaje biti usluga koju osoba osigurava projektnim financiranjem te postaje pravo osobe s invaliditetom.

-Ova usluga može prevenirati njihovu institucionalizaciju i omogućiti osobama veći stupanj uključenosti u život zajednice. Za asistente Zakon donosi sigurnost što se tiče posla, ali i povećanje plaća. Cijena sata usluge diže se za 30-40 posto, a ujedno pružit će mogućnost rada na neodređeno jer su najčešće asistenti bili zaposleni dok traje projekt. Cilj je također uključiti i sve pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi, mi računamo trenutno na 686 pružatelja, a nadamo se i većoj uključenosti, kazala je savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović te dodala kako su povratne reakcije korisnika vrlo pozitivne jer je ovo veliki iskorak.

U Udruzi osoba s invaliditetom Karlovačke županije trenutno je 31 korisnik, no na području županije još su tri udruge koje provode osobnu asistenciju.

-Po nekoliko mjeseci imamo raspisane natječaje, pogotovo za ova manja ruralna mjesta. Vjerujem da kad stupi novi Zakon na snagu da će i ta plaća biti veća i da će se ljudi više odlučivati za taj posao. Naime, svakih godinu dana, ili svake tri godine projekti su završavali, novi se otvarali i bilo je upitno kako dalje. Osoba s invaliditetom ovisila je o projektima, u njima je bio ograničen i broj osoba koji se može uključiti, ali bila su ograničena i financijska sredstva, rekla je Gordana Jurčević, predsjednica Udruge.

Državna tajnica Marija Pletikosa istaknula je kako je kroz državni proračun osigurano puno više sredstava te kako se očekuje povećanje broja korisnika do 10 tisuća.