KABA

Mjesec ožujak posvećen oralnom zdravlju – dr. Jurišić-Kvesić: „Nova zdravstvena reforma, koja je na pragu, bazira sve na preventivi.“

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. ožujka, a cijeli mjesec ožujak posvećen je oralnom zdravlju. I ove godine odvija se pod motom Budi ponosan na svoja usta.

Prema riječima predsjednice Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva i savjetnice ministra doktorice Anke Jurišić-Kvesić, otkad imamo nacionalni program, Zubnu putovnicu, vidljiva je veća briga za oralno zdravlje, ali time ne trebamo biti zadovoljni kako bi postigli još višu razinu zdravlja usne šupljine.

-U jednoj sinergiji sa Zavodom za javno zdravstvo, Stomatološkom komorom, Agencijom za odgoj i obrazovanje, krećemo po terenu, nakon što dvije godine, nažalost, nismo bili u mogućnosti napraviti nešto konkretnije zbog covid pandemije, ali isto tako znamo da imamo i pandemiju karijesa, istaknula je dr. Jurišić-Kvesić.

Dodala je i da je oralno zdravlje osobna odgovornost svakog pacijenta .

Prvi preventivac je roditelj. Dakle, on je taj koji čuva zdravlje svog djeteta, jasno, oralnom higijenom, a onda je tu vrtić i zato nema upisa u vrtić ubuduće bez ispunjene Zubne putovnice. Upisujemo koliko to dijete ima karijesa, iako su oni u toj dobi najčešće bez karijesa, osim ako su totalno zapušteni. Tu se zna naći svašta, karijes bočice, to su cirkularni karijesi, vrlo neugodni i bolni za dijete.

Naglasila je Jurišić-Kvesić i kako slabo oralno zdravlje djeteta znači i njegovo slabo opće zdravlje. To dijete ima češće angine, češćce upale uha, dakle, toliko toga se može spriječiti. Nova zdravstvena reforma koja je na pragu bazira sve upravo na preventivi.

-KEP-indeks dvanaestogodišnjaka do sad je bio preko 4, mi smo to srušili na 2,6 i ponosni smo na to, ali idemo dalje. Europski su prosjeci oko 1, iako se i to mijenja zbog migracija stanovništva pa će se pravo stanje tek vidjeti i u Europi. Budući sa smo mi europska zemlja, idemo rame uz rame s ostalim zemljama, zaključila je dr. Jurišić-Kvesić.

Bila je ovo prilika i podsjetiti se na onošto svi znamo, ali ponekad ne provodimo.

Dva puta dnevno oprati zube minimalno, znači ujutro i navečer, po dvije minute i još jedna bitna stavka je da je dva puta godišnje obavezan stomatološki pregled, a ja djeci i roditeljima savjetujem svaka tri mjeseca, poručila je dr. Jurišić-Kvesić.

Svjetski dan oralnog zdravlja je u ponedjeljak, 20. ožujka, a obilježava ga Hrvatski zavod za javno zdravstvo pod motom Budi ponosan na svoja usta.