KABA

Stolari i drvodjeljski tehničari dizajneri traženi na tržištu rada, posao im je nakon srednje škole zagarantiran

U karlovačkoj Šumarskoj i drvodjeljskoj školi učenici uz teorijsko znanje dobivaju i praktično, kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje učenici skupljaju nova znanja kroz iskustvo. U školi deficitarno zanimanje je stolar, koje godišnje upiše 20 učenika, većinom ga upisuju dječaci, ali provuče se ponekad kroz pokoji razred i djevojčica.

Stolar je trogodišnji program, učenici na računalima pripremaju izgled namještaja, kojeg kasnije u radioni i izrađuju. Imaju puno praske, jedan tjedan su na nastavi, a drugi su na praski. Nakon škole im je zaposlenje sigurno, zanimanje je to koje je vrlo traženo, a za njega se daju i stipendije, rekao je nastavnik strukovnih zanimanja u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi, Robert Sajko.

Uz stolare, perspektivno zanimanje je i drvodjeljski tehničar dizajner, kojeg također upisuje 20 učenica godišnje.

-Crtaju u perspektivi, ono što smisle realiziraju u školskom praktikumu. S ovim zanimanjem mogu nastaviti školovanje dalje, četverogodišnji je ovo smjer. Mogu upisi Šumarski fakultet ili Arhitekturu. Ovo je zanimanje interesantno danas jer smo preplavljeni dizajnom interijera. Atraktivno je to zanimanje za djevojke i dječake. Zanimanje je to koje je izuzetno traženo na tržištu rada, dodao je profesor Sajko.

Učenici ovog smjera dio nastave provedu u učionici, a dio u školskoj radioni.

-Na nastavi uglavnom crtamo, većinom je to prostoručno. Crtamo namještaj i prostorije u perspektivi. U radioni pomažemo majstoru oko izrade nekog namještaja, rekla je učenica Silvija Brnadić.

Radiona Šumarske i drvodjeljske škole svakodnevno je ispunjena s učenicima, a nedavno su dobili i novi laserski printer, na kojem graviraju po drvnim materijalima.

-U našoj školi učenici mogu svašta raditi što se tiče stolarije, od masivnog drva do pločastog materijala. Učenici su svaki dan u radioni, u jutarnjoj smjenu su stolari, a poslijepodne su dizajneri, rekao je Marko Salopek, nastavnik praktične nastave.

U prostoru škole izloženi su brojni drveni predmeti, eksponati koje su napravili učenici. A svake godine sudjeluju i na brojnim natjecanjima, što dodatno govori o kvaliteti i promicanju strukovnih zanimanja škole.