KABA

Svjesnost o raku debelog crijeva – “Pokušavamo osvijestiti opću populaciju koliko je zapravo bitno paziti na svoje zdravlje.”

Ožujak se obilježava kao Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Tim povodom Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije u suradnji s Karlovačkom županijom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo organizirao je javnozdravstvenu akciju gdje su građani mogli saznati više o tome kako spriječiti i prepoznati rak debelog crijeva.

Danas obilježavamo u biti povodom cijelog mjeseca svjesnosti o prevenciji raka debelog crijeva, danas organiziramo akciju gdje pokušavamo osvijestiti opću populaciju koliko je zapravo bitno javiti se na preventivne preglede i paziti na svoje zdravlje, kazao je Davor Plažanin, dr. med. spec. epidemiologije.

Do dvanaest sati su članovi Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije bili otvoreni za pitanja i razgovor s građanima o samim pregledima te o tome kako zapravo otkriti simptome raka debelog crijeva.

U 12 sati će doći gosti iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i predsjednik povjerenstva Ministarstva zdravstva za koordinaciju provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i stručnjaci drugih ustanova naše županije koji će također razgovarati s građanima, kaže Plažanin.

Ovom javnozdravstvenom akcijom želi se skrenuti pozornost na potrebu povećanja znanja o raku debelog crijeva te mogućnosti prevencije. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo odgovarali su na upite, davali savjete te educirali prisutne o samom Nacionalnom programu prevencije.