Samostalnim umjetnicima dugi niz godina sustavno se nanosi nepravda. Naime, profesionalni samostalni umjetnici kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna koeficijent za obračun osnovice za uplatu doprinosa trenutno iznosi 0,8, što znači da ti isti umjetnici u mirovinu odlaze sa samo 1.700 kuna. Iako je Ministarstvo najavilo u ovoj godini okupiti strukovne udruge, podići koeficijent te nastaviti rad na cjelovitoj reformi sustava potpore umjetnicima, stanje je alarmantno i teško da ostaje mnogo prostora za čekanje ionako upitnih reformi.

– Prosvjed se organizira zbog nedavno donesene odluke da se unutar izmjena Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima napokon samostalnim umjetnicima poveća naš koeficijent od nesretnih 0.8 na 1.2. No s obzirom na to da smo mi zakinuti već 14 godina te smo zapravo ostali u recesijskim mjerama, dok su svima ostalima njihove osnovice bile vraćene, mi se želimo izboriti za koeficijent 1.8, kazala je Sonja Švec-Španjol, slobodna umjetnica i sudionica prosvjeda.

Pravo na uplatu doprinosa imaju oni samostalni umjetnici koji su ostvarili pravo na upis u HZSU (Hrvatsku zajednicu slobodnih umjetnika). HZSU okuplja nešto više od 1000 samostalnih umjetnika od ukupnog broja samostalnih umjetnika u Hrvatskoj, a radi se o ljudima koji su svojim aktivnim i predanim djelovanjem značajno doprinijeli hrvatskoj kulturi i umjetnosti.

– Svaki umjetnik zaveden u HZSU mora zadovoljiti visoke kriterije aktivnog djelovanja u području umjetnosti. Rad mora biti kontinuiran te značajno doprinositi hrvatskoj kulturi, za Trend medije rekla je Sonja Švec-Španjol.

Prosvjed organizira tzv. Samoorganizirana skupina samostalnih umjetnika i članova Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a održat će se na Markovom trgu s početkom u 13 sati ove srijede, 22. ožujka. No ovaj prosvjed nije jedina akcija koju planiraju.

– Planiramo sljedeće akcije jer je još u pretpandemijskom razdoblju napravljen nacrt novog Zakona o umjetnicima i umjetničkom djelovanju, a koji je bio nepovoljan po nas samostalne umjetnike. Na tu temu bilo je održano i nekoliko javnih rasprava i tribina, a ovaj prosvjed samo je početak naših javnih akcija, s obzirom na činjenicu da je ministrica kulture i medija uporno davala izjave za javnost kako naš koeficijent ne bi trebalo povećati jer će do povećanja ionako doći u sklopu novog, očekivanog zakona, dodaje Švec-Španjol.

Zaključno, Sonja Švec-Španjol rekla je kako sadašnje povećanje koeficijenta na 1.2 mimo tog zakona dokazuje da ministrica ne priča istine te najavila daljnje aktivno javno djelovanje za ostvarivanje prava samostalnih umjetnika u RH.