Ove godine se po 13. put se održava ultramaraton pod nazivom “Krvavi Uskrs” a trči se od Karlovca do Plitvica uz nekoliko stajanja kako bi se odala počast prvoj žrtvi Domovinskog rata Josipu Joviću. Glavni organizator ovog ultramaratona je Udruga Specijalne jedinice policije “Grom ” PU Karlovačke. Ove godine uz članove udruge i ostale koji podržavaju ultramaraton od samoga početka sudjeluje i 27 polaznika Policijske škole “Josip Jović”.
Utrka je organizirana u spomen naše prve žrtve, našeg prvog heroja, našeg prvog specijalca poginulog u Domovinskom ratu Josipa Jovića. Svi se sjećamo “Krvavog Uskrsa”, sad je to prije 32 godine i hajdemo reći da se ne zaboravi. Svi se pozivamo na to da se ne zaboravi jer to za nas kao da se jučer dogodilo i da mladi isto vode brigu o tome jer mi smo sve stariji i naravno genetika radi svoje, ali tu je neko lijepo sjećanje da podučimo našu mladost i da se sjećaju tog događaja, kazao je Josip Slaćanin, predsjednik Udruge Specijalne jedinice “Grom” Karlovac.
Na utrci su sudjelovali i članovi koji su tu od samog početka. Tako sudjeluje i Nikica Vrabac, veteran koji je i započeo ideju ultramaratona prije 13 godina.
Ovo je meni 13 maraton s time da sam ih do sada 11 otrčao u cijelosti, a 12. nisam u cijelosti nego nekih 50 ili 60 kilometara zbog nedavno preboljene korone. Za mene ovaj maraton znači puno jer vidi se da se to ne zaboravlja, ono što se događalo tih ranih 90-ih godina i danas sam posebno ponosan jer su ovdje s nama po prvi puta polaznici policijske škole koja i nosi ime Josip Jović tako da mi je srce stvarno veliko danas, kaže Vrabac.
Ovaj ultramaraton privukao je i buduće policijske službenice i službenike.
Pa ja prvenstveno jer volim trčanje, cijeli život sam u sportu zbog toga sam se uključila u ovo. A održava se u sjećanje na gospodina Josipa Jovića po kojemu i naša policijska škola nosi ime, kaže Jerica Barčat, polaznica Policijske škole “Josip Jović”.
Ultramaraton trči se od Karlovca do Plitvica sa stajanjima na Turnju, u Budačkoj Rijeci, Slunju te Grabovcu prije dolaska u same Plitvice. Na svakoj od lokacija se pali svijeća kod spomen obilježja u mjestima.
Gledajte, nije nam teško jer kad se sjetimo žrtve onda nam to nekako lakše dođe, kaže Željko Grubiša, umirovljeni pripadnik Specijalne policije “Alfa” koji je sudjelovao u nekoliko ultramaratona.
Dolazak ultramaratonaca na Plitvice očekuje se u 10:00 sati ujutro nakon kojega će se održati službeni protokol u 11:00 sati. Maratonci svojom žrtvom pokušavaju podsjetiti na sve one koji su se žrtvovali za Hrvatsku u Domovinskom ratu te se nadaju da će mladi članovi održavati ovu tradiciju još dugo godina.