KABA

Najavljen bogat program za Dan državnosti RH, Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije i Dan HKoV-a

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Vunsko polje i ove će godine biti glavno središte proslave koju organiziraju udruge proizašle iz Domovinskog rata Karlovačke županije uz potporu Grada Karlovca i Karlovačke županije, MORH-a i MUP-a. Također, provest će se humanitarna akcija prikupljanja sredstava za SUVAG Karlovac.

-Već 6. godinu radimo zajedno ovu proslavu. Svake godine trudimo se da bude što zanimljivije, što bolje i da dođe čim više ljudi. Kao i svake godine, bit će bogat program od ranog jutra. Položit ćemo svijeće i cvijeće ispred Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu uz prigodnu misu. Na toj misi bit će klapa Sv. Mihovil koja će otpjevati misu kako bi to bilo na svečanijem nivou. Nakon toga se vraćamo na Vunsko polje i program dalje teče svojim tijekom. Tu će biti sportska natjecanja udruga veterana i naša djeca. Oni će se izmjenjivati. Naravno, tu se mogu priključiti bake, mame, djedovi i tate u navijanju što nam je i cilj da bude što više ljudi. Hrvatska kopnena vojska, interventna policija, vatrogasci i HGSS izložit će svoj TT zbor s tim da će HGSS odraditi vježbu. To smo napravili i prve godine, a oni će se i sada potruditi da to bude što zanimljivije. Udruge će imati svoje štandove gdje će izložiti sve ono zanimljivo što ih predstavlja, najavio je Josip Slaćanin, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Grom Policijske uprave karlovačke.

Za građanstvo će biti besplatan grah, točnije 1500 porcija. Slaćanin se nada da će ih ove godine poslužiti lijepo vrijeme, prvenstveno jer je posljednjih godina bila prisutna i korona.

– Bez volonterizma nema ovakvih događanja. Naravno da je 30.5. kao Dan državnosti zapravo datum kojeg najemotivnije doživljavaju svi u Hrvatskoj ili većina njih u Hrvatskoj, ali nama je u Karlovcu i Karlovačkoj županiji i to Dan branitelja Karlovačke županije. S te strane se Grad Karlovac sa srcem uključio u organizaciju. Mogu samo istaknuti da će dan prije naš muzej na Turnju organizirati jednu izložbu, a na sam Dan državnosti bit će besplatan ulaz u muzej. To je doprinos naših muzeja u obilježavanju, istaknuo je Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca.

Gradonačelnik Mandić nada se da će svatko pronaći nešto za sebe, a poziva sve branitelje koji su u udrugama, kao i one koji nisu u udrugama, da dođu i priključe se ovoj proslavi.

– Pozivam sve naše žitelje Karlovačke županije, kao i one koji nisu bili branitelji ili nisu imali priliku sudjelovati u Domovinskom ratu. Tako i našu djecu koja nisu sudjelovala u ratu što je dobro, jer njihovo djetinjstvo nije bilo opterećeno ratnim stradanjima, ali sad mogu pratiti što se događa u Ukrajini. Tako je bilo i u našoj zemlji i u našoj županiji, rekla je Martina Furdek – Hajdin, županica Karlovačke županije.

Županica Furdek – Hajdin navodi da navedeni datum treba dostojno proslaviti. Nažalost, ovih dana svjedočili smo strašnim prizorima, a zatim i posljedicama od poplave. Sve službe koje će 30.05. predstaviti svoj rad, uistinu su posljednjih dana pokazale svoju kvalitetu, dodala je županica i zahvalila im na angažmanu. Također, Bernardo Pahor, pročelnik Upravnog odjela županice, zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su posljednjih dana punili vreće i spašavali imovinu te ljudske živote. Stoga, 30.05. će biti zahvala i njima na uvijek velikom angažmanu u nevoljama. Za kraj večeri, priređen je koncert glazbenog sastava “Ličke drvosječe”. Dođite i uživajte!