Danas je teško upravljati nogometnim klubovima na županijskoj razini. Sve manji broj djece priključuje se najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, a u posljednje vrijeme svjedočimo gašenjima čak i velikih gradskih klubova. Ipak, pozitivnu nogometnu sliku šalje upravo NK Frankopan iz Brežana. Uoči jubilarnog 30. rođendana kluba, danas je u Školskoj sportskoj dvorani Mladost na Rakovcu predstavljena knjiga koja sadrži velik broj ilustracija i zanimljivih podataka o povijesti kluba.

– Klub smo osnovali 8. srpnja 1993. godine, mi prognanici s desne obale Kupe. U klubu je cilj bio upravo okupljanje naših prognanika. Naše utakmice bile su kultno mjesto gdje smo se skupljali, rekao je Vlado Grgić, jedan od osnivača kluba, prvi tajnik, nekadašnji igrač i trener, a danas veliki navijač.

Sve prisutne je pozdravio Dino Jakovac, predsjednik kuba koji je ponosan na sve svoje igrače, navijače, članove kluba kao i mještane koji su pomogli kako bi se 30 – ogodišnja povijest kluba pretočila u zapis koji će vječno živjeti. Županijski klubovi uvijek imaju jednu posebnu dušu i notu, jer stvaraju jednu jedinstvenu zajednicu koja prije svega voli klub bez obzira na njegove rezultate. Klub danas ima samo seniorsku momčad koja se natječe u 2. ŽNL na području Nogometnog saveza Karlovačke županije, no članovi se nadaju da će i ovom proslavom motivirati pojedince da im se priključe kao novi članovi.

– Član sam Frankopana od 2008. godine. Počeli smo kao juniori uz želju tadašnjeg rukovodstva da se isti osnuju. Sa svojom sam generacijom okupio mlade i stvorio sam juniorsku ekipu koje je te sezone odmah osvojila 1. mjesto u 2. ŽNL. Nakon toga smo nastavili u seniorskom programu. I dan danas nam je želja da nastavimo ovaj dugogodišnji rad kluba, da ostane na čvrstim nogama, borimo se koliko možemo i nadamo se da ćemo imati bolje sportske rezultate, izjavio je Mario Matijašić, igrač kluba.

Prava zabava slijedi već ove subote kad će se na stadionu Frankopana u Brežanima svečano proslaviti ova značajna obljetnica kluba. Program počinje u 17:00 sati utakmicom veterana NK Frankopan i prijatelja kluba iz grada i županije. Potom će KUD Sv. Rok Brežani i KUD Župe Sv. Rok Skakavac kroz nastupe predstaviti rad svojih društava nakon čega slijedi ceremonija dodjele zahvalnica. Od 20:00 sati bit će velika vrtna zabava uz Tamburaški sastav Merak. Također, domaćin se pobrinuo da svi gosti uživaju u besplatnom gulašu, a pod dirigentskom palicom legendarnog voditelja Damira Valenta Dade, sve će ići svojim tijekom kao po špagi!