KABA

Načelnik Postaje prometne policije Karlovac Davor Boljkovac o situaciji u prometu i akciji “Poštujte naše znakove”

Ljeto je praktički na izmaku, a s njim i velike gužve na našim prometnicama. Ove godine bilježimo povećanje prometa od 18- 22 posto, posebno na frekventnim prometnicama. Načelnik Postaje PP Karlovac Davor Boljkovac u razgovoru s našom ekipom istaknuo je da možemo biti zadovoljni jer je zabilježeno manje prometnih nesreća, manje lakše i teže ozlijeđenih osoba nego u istom periodu prošle godine, a najviše veseli činjenica da imamo i manje smrtno stradalih.

Naravno,rujan također donosi određene izazove u prometu, što zbog produženih godišnjih odmora, što zbog početka nove školske godine. Ako gledamo statistiku, do danas su na prostoru kojeg pokriva Postaja prometne policije Karlovac zabilježene 404 prometne nesreće. Pet osoba je smrtno stradalo, a njih 170 je prošlo s lakšim ozljedama.

Od pet poginulih osoba, četiri su stradale na motociklima, a jedna kao pješak. To je ono što nas zabrinjava. Držali smo se jako dobro negdje do polovice kolovoza. Naime do tada nije bilo smrtno stradalih na našim cestama. Od 15.kolovoza, sve je nekako krenulo nizbrdo. Prepoznali smo problem i pojačavamo naše aktivnosti kako bi ovu 2023.godinu zaključili nekako na pozitivnoj statistici, naglasio je načelnik Boljkovac.

Ne možemo ne primijetiti da je i novootvorena obilaznica Turanj donijela određene probleme.

Nakon 13. srpnja i puštanja Turanjske obilaznice u promet, policija je poduzela niz mjera i u stalnoj su komunikaciji s Hrvatskim cestama. Nastoje svojim prijedlozima poboljštati stanje sigurnosti kao i svakodnevno nadzirati brzinu kretanja vozila na tom području.

Nažalost, bilježimo dvije teške prometne nesreće na tom dijelu. Jedna osoba je smrtno stradala, jedna zadobila teške tjelesne ozljede. Ne govorimo o velikom broju nesreća, ali uzalud vam statistika kad u jednom vikendu poginu dva motociklista. Treba svakako poduzeti dodatne mjere opreza, neki naši prijedlozi već su usvojeni, govori Boljkovac.

Karlovačka policija ove jeseni provodi i niz preventivnih aktivnosti u sklopu akcije Poštujete naše znakove.

Ove godine upisano je 949 učenika u prve razrede osnovnih škola, što je za 42 više nego prošle godine. Govorimo o školama kojima je osnivač grad Karlovac i Karlovačka županija. Treba, dakle dodatno pojačati stanje sigurnosti u zonama škola. Sugerirali smo jedinicama lokalnih samouprava i koncesionarima cesta da se dodatno poboljša prometna signalizacija, a mi ćemo definitivno boraviti pojačano u zonama škola i kontrolirati brzinu kretanja vozila. Osim toga, vodit ćemo brigu i o nepropisno parkiranim vozilima koja često zaklanjaju preglednost.

Svatko od nas, bilo da smo u ulozi vozača ili pješaka, može pridonijeti sigurnosti u prometu dodatnom pažnjom i oprezom. Nemojte juriti, poštujete pravila i brinite jedni o drugima.