KABA

Mons. Sente prisustvovao 150. obljetnici izlaženja Glasnika sv. Josipa u Zagrebu

Velika 150. obljetnica izlaženja Glasnika svetog Josipa obilježena je misnim slavljem za vrijeme susreta sestara Predstojnica u provinciji Presvetog Srca Isusova i Marijina Družbe sestara Služavki Malog Isusa u petak, 22. rujna u Zagrebu.

Prvi dio programa protekao je u duhu obilježavanja 150 godina izlaženja Glasnika sv. Josipa, za što je zaslužan Utemeljitelj Družbe sestara Služavki Malog Isusa sluga Božji Josip Stadler. Susret je započeo euharistijskim slavljem kod sestara milosrdnica u crkvi sv. Vinka Paulskog, a predslavitelj je bio mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu i glavni urednik Glasnika svetog Josipa. Mons. Sente je u propovijedi progovorio o sl. B. Josipu Stadleru kao prvom utemeljitelju i glavnom uredniku Glasnika sv. Josipa. U svjetlu dnevne Božje riječi tumačio je kako i redovnice trebaju nastojati bdjeti nad svojim narodom koji im je povjeren.
Sestre Milosrdnice koje su u svojoj tiskari izdavale Glasnik svetog Josipa, sestre Služavke Malog Isusa koje i danas pomažu u izlaženju Glasnika jesu dobar primjer kako se ni danas ne smijemo umoriti čuvati istinsku vjeru te se brinuti za duhovni i materijalni napredak bližnjih, kazao je između ostalog mons. Sente.


Poslije misnog slavlja, u samostanu sestara Milosrdnica uslijedilo je kratko predavanje dr. sc. Agneze Szabo o sl. B. Josipu Stadleru i njegovom zalaganju za izdavaštvo Glasnika svetog Josipa. Predavanje je održano u zgradi u kojoj je nekoć bila tiskara, u kojoj je između ostalih knjiga tiskan i Glasnik svetog Josipa sve do 1945. kada ga je ondašnja komunistička vlast zabranila.
Poslije izlaganja sudionici susreta imali su mogućnost razgledavati prve brojeve Glasnika svetog Josipa što ih čuvaju sestre milosrdnice u svojem arhivu. Sve to je omogućila s. Barbara Vučina, provincijska glavarica sestara milosrdnica. Dr. sc. Agneza Szabo u svojem je izlaganju istaknula kako se Stadler nije bavio samo redovnim poslovima već je vazda mislio i radio kako bi živa vjera Kristova sve više ogrijavala srca našem siromašnom puku, i kako bi se sve više u njivu Gospodnju pribralo vrijednih poslenika.. Prije odlaska u Sarajevo Dr. Josip Stadler napisao je oproštajno pismo čitateljima Glasnika svetog Josipa. U tom pismu ‘Na razstanku’ piše: „Kad se prijatelj s prijateljem dijeli, običavaju im dati nešto za uspomenu, ali se ona ne sastoji toliko u materijalnim darovima, koliko u uputama, odnosno u prijateljskim riječima. Darovi mogu i ne stati, ali prijateljske riječi, ne može vam nitko nikada iz srca uzeti. A da ti sve to olakšam, izabrao sam sv. Josipa za zaštitnika, da on svojim zagovorom kod Boga isposluje, da se sve što je dobro u srcu ukorijeni i zlo ukloni.“
Pod vodstvom domaćina i inicijatora susreta provincijske glavarice s. M. Emanuele Pečnik nastavljen je popodnevni program u samostan Antunovac okruglim stolom na aktualne teme iz života Provincije. Susretu je nazočilo devet sestara predstojnica. Cjelodnevnom susretu nazočila je vrhovna glavarica s. Marija Banić i sestre iz provincijskog vijeća.


Okrugli stol animirala je s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica, iznijevši godišnje izvješće o životu Provincije. Uslijedila su kratka izvješća pročelnica Vijeća koja pomažu Provincijskoj upravi animirati život Provincije: Vijeće za početni odgoj, Vijeće za duhovnost i promicanje baštine o. Utemeljitelja, Vijeće za apostolat zvanja, Vijeće za DPMI i Ekonomsko vijeće. U drugom dijelu Okruglog stola, s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica zajedno s pročelnicama Vijeća, svim sestrama predstojnicama dala je određene smjernice za bolju duhovnu animaciju života naših zajednica. S obzirom na pripremu 50 godišnjice posvete Družbe Presvetom Srcu Isusovu je pozvala sve zajednice na duhovni hod kroz veliku Devetnicu Srcu Isusovu (kroz devet prvih petaka počevši s rujnom 2023. do svibnja 2024.) pod geslom ‘U Srcu Isusovu učimo poznavati Boga i poznavati sebe’. Sl. B. Josip Stadler.

Ples