KABA

Orači odmjerili snage na 19. državnom natjecanju u oranju – Željko Goldašić zlato nosi u Karlovačku županiju

Poreč je jučer, 30. rujna, bio domaćin najboljim oračima Hrvatske. U organizaciji Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Istarske županije, Grada Poreča i Ministarstva poljoprivrede održalo se 19. državno natjecanje u oranju.
Natjecalo se 24 orača – 12 u kategoriji plugova ravnjaka i 12 u kategoriji plugova premetnjaka.

Prvo mjesto u kategoriji ravnjaka osvojio je Željko Goldašić iz Karlovačke županije. Drugo mjesto pripalo je Davidu Aleksi iz Vukovarsko-srijemske, a treće Mihaelu Sklizoviću iz Osječko-baranjske županije.

Prvo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Josip Martinović iz Koprivničko-križevačke županije. Drugo mjesto pripalo je Domagoju Vuku iz Krapinsko-zagorske, a treće Goranu Šebalju iz Virovitičko-podravske županije.

Pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvario je pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Estoniji.

Ekipno je pobijedila Koprivničko-križevačka županija.

Iako nisam znao da natjecateljsko oranje ima toliko elemenata ocjenjivanja, svjestan sam važnosti samog oranja u poljoprivredi i ponosan sam na sve naše poljoprivrednike. Tu su i naši brojni istarski poljoprivredni proizvodi i naš boškarin koji predstavljaju simbol Istre u zemlji i u svijetu, rekao je župan Istarske županije Boris Miletić.

Natjecanja kod nas i u svijetu su prije svega simbol za obitelj, prijateljstvo i druženje. Oračka udruženja su velika zajednica koja stvara mali krug velikih ljudi. Iskustvo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju oračima donosi nove vidike, poznanstva, znanja i želje te potiče vrijednosti koje trebamo njegovati, istaknula je predsjednica HUONO-a Morana Tomičić.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization).

Ples