U Portugalu je održano Svjetsko kickboxing prvenstvo, a naša zemlja ima se čime pohvaliti. Natjecala su se čak 53 naša natjecatelja po čemu smo jedna od šest najbrojnijih reprezentacija. Uz to, zabilježeni su zavidni rezultati.

Osvojeno je ukupno 10 zlata, 4 srebra i veći broj bronci. Svi natjecatelji koji su išli u Portugal iz Hrvatske bili su izuzetno spremni. To je jako bitno. Održani su kampovi tijekom godine. Jedan u Splitu, jedan u Mađarskoj i jedan na kraju u Jastrebarskom gdje smo mi izbornici iz tatami discipline pripremali i određivali zapravo koga ćemo voditi u Portugal što je bilo vrlo važno iz razloga da ne vodimo nekoga tko nije spreman. Tome služe ti kampovi reprezentacije. 

Jedina predstavnica iz Karlovca bila je Lara Mihalić iz Kickboxing kluba Tigar.

Ona je bila spremna. Stvarno smo ju pripremili, međutim, naletjela je  u prvom kolu, odmah u pretkolu, na stvarno vrhunsku natjecateljicu koja je kasnije bila 2. na svijetu. Tak’ da, jednostavno, nije ju pogladio ždrijeb, ali je pružila dobru kvalitetnu borbu i vidjelo se da ona u sebi ima potencijala za budućnost. 

Iz Duge Rese natjecao se Matija Brcković koji trenira u Kickboxing klubu Mega centar Rijeka.

– Izuzetno kvalitetan borac. Vrhunski, stvarno. Ja sam mu bio u kutu kad se borio u 1. i 2. meču za medalju. U tom meču za medalju vodio je cijelo vrijeme i sad je došao da izražaja onaj danak neiskustva na tim velikim natjecanjima gdje uglavnom nije nastupao što, po meni, nije dobro, jer se radi o jednom dečku koji stvarno može postići izuzetne rezultate. Znači, i brz je i tehnički potkovan i jako lijepo radi. Međutim, to je to. Iskustvo ponekad za milimetar određuje tko će ići dalje. Ovaj put je to bio protivnik od Matije. 

Nažalost, Matija nema iskustva kad su u pitanju tako velika natjecanja, jer nije u sustavu natjecanja u kickboxingu.

Ti europski i svjetski kupovi zapravo su bitni jer se na njima upoznaješ s protivnicima, upoznaješ druge stilove i načine borbe kako se drugi bore. Siguran sam da bi, da je imao iskustva iza sebe, njegova kvaliteta došla do izražaja. Lara pak s druge strane ima izuzetno iskustvo po tim velikim natjecanjima, ali u zadnjih, evo, godinu dana jednostavno nije joj išao taj ždrijeb. Nema se tu što reći. To je tako. Mora se imati i sreće u tom sportu. 

U Portugalu je svoju predstavnicu imao i slunjski Tigar, natjecateljicu Luciju Bakalar, koja je bila bezuspješna u četvrtfinalu. Do kraja godine na rasporedu je još nekoliko natjecanja.

Prvo idemo u Makarsku na Croatia Open. Vidjet ću sad idem li s mlađim disciplinama ili s ringovnim disciplinama. Onda tradicionalno idemo kod naših prijatelja Bugara. Tamo ćemo nastupiti s 20-ak natjecatelja, jer nam oni uvijek dolaze na naše natjecanje. 

Sve u svemu, u povijesti kickboxinga zauvijek će ostati zapisano ovo prvenstvo u Portugalu s obzirom da je sudjelovalo preko 1400 borkinja i boraca iz 77 država, a Hrvatska se pošteno okitila medaljama. Uskoro nam slijedi i „Noć gladijatora“ u Karlovcu koja će sigurno napuniti Školsku sportsku dvoranu Mladost na Rakovcu. Nažalost, Cicvara je spriječen popratiti ovaj sportski spektakl, ali pohvaljuje i podržava svaki segment koji je vezan uz ovaj događaj.