Ravnateljici Doma zdravlja Ozalj Nadi Diković dr. med. vet. isticao je mandat 31. prosinca 2023. Dobriša Adamec za Možemo! Karlovac reagirao je na vijest da ravnateljica otvara radno mjesto na koje će se sama zaposliti priopćenjem.

Kao i za svaku drugu ravnateljicu ili ravnatelja iz redova HDZ-a potrebno je osigurati sigurno radno mjesto, s visokim koeficijentom, i nakon isteka mandata, kaže u uvodnom dijelu Adamec.

Za rad s pacijentima za u Domu zdravlja nije postojala otvorena pozicija te je Upravno vijeće Doma zdravlja Ozalj dana 8. studenoga 2023. donnjelo odluku kojom se utvrđuje potreba za novim radnim mjestom u Domu zdravlja Ozalj. Pritom se ne radi o radnom mjestu liječnika ili medicinke sestre već se prijeka potreba odnosi na zapošljavanje pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite. U skladu s odlukom, natječaj je raspisan 13. prosinca 2023. godine i bio je otvoren 7 dana. Na natječaj se javila tadašnja ravnateljica Doma zdravlja Ozalj, Nada Diković, dr.med.vet. Na stranicama Doma zdravlja Ozalj pod “Obavijesti vezane uz natječaje” ne postoji obavijest o vremenu provjere stručnih i radnih sposobnosti za ovaj natječaj, iako su za prijašnje natječaje ovdje navedeni termini.

Pitamo se, kako je izgledao postupak provjere stručnih i radnih sposobnosti kandidata? Je li i ova ravnateljica obavila razgovor sama sa sobom?, stoji u priopćenju.

O sličnoj situaciji Možemo! Karlovac su pisali 2022. godine kada je tadašnji v. d. ravnatelja Stjepan Turković raspisao natječaj za savjetnika ravnatelja i na to mjesto zaposlio sam sebe. Isti slučaj ponavlja se sada u Domu zdravlja Ozalj.

Na radno mjesto pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite, u puni radni odnos, na neodređeno vrijeme, sada je primljena dr.med.vet Nada Diković.

Eto, još jednog rezultata natječaja bez iznenađenja. Uostalom,  tko je mogao imati bolje preporuke te stručne i radne sposobnosti od tadašnje ravnateljice?, piše Adamec, no nastavlja kako tu priča nije gotova. Naime, Upravno vijeće koje otvara radna mjesta, raspisuje natječaje i odlučuje o kandidatima, dana 28. prosinca 2023. donosi Odluku o imenovanju v.d. ravnateljice Doma zdravlja Ozalj, pa i na tu poziciju imenuje Nadu Diković dr.med.vet.

Tako je u  ovom trenutku Nada Diković istovremeno zaposlena kao v. d. ravnatelja i kao  pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite.

Niti jedan Dom zdravlja, prema saznanjima Možemo! Karlovac, u Karlovačkoj županiji nema posebno radno mjesto  pomoćnika ravnatelja za zdravstvenu zaštitu. U ostalim županijama uvidjeli su kako to mjesto uglavnom nije posebno radno mjesto, već položaj koji obavljaju doktori ili medicinske sestre uz rad s pacijentima. Po prirodi stvari, pomoćnik za kvalitetu zdrastvene zaštite mora biti netko tko radi s pacijentima.

Lokalna grupa Možemo! Karlovac se od početka svojeg djelovanja zalaže za objedinjavanje domova zdravlja zbog racionalizacije, smanjenja administrativnog upravljačkog osoblja što bi omogućilo veće ulaganje u struku i podizanje kvalitete usluge za pacijente.

Primjer iz Doma zdravlja Ozalj pokazuje da stranka na vlasti čini upravo suprotno – zbrinjava  svoje članove, a pacijenti, nažalost, jako dobro osjećaju posljedice takve politike. Duboko nemoralni samozapošljavajući HDZ-ov model upravljanja ubrzano uništava ne samo naše javno zdravstvo nego cijelo društvo!

Ovim riječima Adamec je završio priopćenje.