Inkluzivni dodatak novi je dodatak za osobe s invaliditetom, a trebalo bi ga dobiti više od 147 tisuća osoba u RH. On zamjenjuje dosadašnje četiri naknade, a i iznosi bi trebali biti nešto veći.

Riječ je zapravo o novčanoj naknadi za osobe s invaliditetom koja je uređena Zakonom koji je stupio na snagu 1. siječnja. Važno je istaknuti da dosadašnji korisnici naknada ne moraju podnositi zahtjev za priznavanje prava na inkluzivni dodatak, dok novi korisnici ipak imaju ovu obvezu.

Vjerujem da će inkuzivni dodatak značiti puno svim korisnicima. Povećani su iznosi u odnosu na dosadašnji doplatak za pomoć i njegu te osobnu invalidninu pa vjerujem da će rasti i kvaliteta života svima koji će taj dodatak primati, istaknula je Maja Liković Cipurić, soc. radnica u UOSIKAŽU.

Veoma je važno nama kao Udruzi, naglašava Maja imati sve potrebne informacije o novom Zakonu, kako bismo mogli ljude uputiti gdje i kako podnijeti zahtjev.  On se dakle podnosi u Područnim uredima Hrvatskog Zavoda za socijalni rad.

Podsjetimo, Inkluzivnim dodatkom bi se osobama s invaliditetom trebali povećati prihodi od 50 do 100 i više posto, kako je ranije najavio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić. Ovaj dodatak objedinjuje osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja.