Već je 22 godine u Hrvatskoj. Ovdje je upoznala ljubav svog života, udala se i rodila dvije predivne djevojčice. Njena sporedna ljubav je stolni tenis u kojem je pronašla svoj mir, ali i ogromnu sreću. Članica je Stolnoteniskog kluba Aquaestil i s ponosom nosi titulu najbolje sportašice Karlovačke županije. Ona je Han Xue Vukelja.

– Prošle godine bile smo 2. u Superligi. Sofija je prvakinja Ukrajine za juniorke i Leeloo među kadetkinjama. Nisam bila na proglašenju za najbolju sportašicu, ali sam zahvalna svima, izjavila je Han Xue Vukelja.

Kao djevojčica se htjela baviti crtanjem, no presudio je stolni tenis. Nesumnjivo je da su Kinezi apsolutni vladari ovog sporta. Čak 87,5 posto zlatnih medalja u Kini je osvojeno upravo u stolnom tenisu. Kako Han Xue navodi, gotovo svi stanovnici znaju baratati reketom. Za sebe kaže kako nije ni maštala da će ostati živjeti u Hrvatskoj, prvenstveno jer je htjela odustati od profesionalnog sporta, no prijateljica ju je uvjerila u suprotno.

– Bila sam u Tajvanu trenerica u osnovnoj školi. Osjetila sam da mi nedostaje još natjecanja. Odlučila sam doći ovdje, ali nisam planirala ostati. Nakon toga je uslijedila obitelj i osjećam se kao doma.

U početku joj je nedostajala rodna zemlja, no sad se u potpunosti naviknula na život u Hrvatskoj.

– Velika je razlika. Kad sam sletjela u Zagreb, rekla sam: “Uh, mali grad”. Kad sam došla u Dugu Resu: “Uh, kućica”. Ljudi su jako ljubazni ovdje. U početku nisam htjela naučiti hrvatski jer nisam planirala ostati. S mužem sam govorila engleski. Teško sam se naviknula na pecivo. Kruh mi je ok, ali slanac ne. Meso je fino. Volim i kiselo zelje.

Tvrdi kako nakon titule najbolje sportašice ima još veću odgovornost, posebice za ekipu i stolnotenisače s invaliditetom. Velika su to odricanja, a u dvorani je 2 puta dnevno. Kad nije posvećena sportu, posvećena je djeci, pa vremena za druge aktivnosti ne nalazi. Velika podrška joj je njen suprug i trener Nikica Vukelja.

– Naš klub osvojio je naslov viceprvaka države. Dakle, drugo mjesto u Superligi. Han je najbolja igračica, ne samo kluba već i lige. Imala je najbolji score u čitavoj ligi. Vukla je tu jednu našu vrlo mladu ekipu. Dakle, to 2. mjesto, ispod radara je prošao taj rezultat. Rekao bih da je jako dobar rezultat, jer smo praktički ostvarili taj rezultat s 2 kadetkinje i 1 mlađom juniorkom u ekipi. Praktički je samo Han seniorka. To je jedna vrlo mlada ekipa. Vjerojatno je to najmlađa ekipa koja je ikad osvojila naslov viceprvaka države. Han je vukla tu ekipu, no nije samo taj rezultat. Europski Kup je bio vrlo uspješan. Ušli smo u polufinale. Sigurno niti jedan od hrvatskih klubova nije ostvario takav rezultat u prošloj sezoni, navodi Nikica Vukelja.

Čestitamo najtrofejnijem hrvatskom stolnoteniskom klubu na uspjesima u prošloj godini, a posebice Han Xue na tituli one najbolje. Cjelokupan razgovor u kojem otkrivamo brojne novosti iz svijeta stolnog tenisa možete pogledati u emisiji „Sportski pregled“ u ponedjeljak u 19:00 sati.