Prvu rođendan Zelena knjižnica Javne ustanove Aquatika i Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ slavi uz prekrasan poklon – uvrštavanje u uži izbor natječaja krovne svjetske knjižničarske organizacije za najbolji zeleni projekt knjižnice na svjetskoj razini (IFLA Green Library Award 2024).

Izdvojeni odjel Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, prvi takav namjenski osnovan odjel u Hrvatskoj, ušao je u konkurenciju s knjižnicama iz Kine, SAD-a, Portugala, Španjolske, Njemačke te Šri Lanke, a dobitnik nagrade bit će objavljen u listopadu 2024. Obzirom na to da se na poziv krovne svjetske knjižničarske organizacije prijavljuju knjižnice iz cijelog svijeta, za Aquatiku i Gradsku knjižnicu „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac veliko je priznanje ulazak među sedam najboljih zelenih knjižnica u svijetu.

Pojam zelenih knjižnica novi je, a osim pojma novost je i smjer razvoja koji povezuje ekologiju i knjižničarstvo. Povezanost ekološkim i zelenim temama dovela je do suradnje Knjižnice i Aquatike kako bi edukacijom i podizanjem svijesti o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja kroz zelenu literaturu odgajale nove, ekološki savjesnije korisnike i članove zajednice.

Zelena knjižnica otvorena je 12. travnja 2023. godine, u prostorijama Javne ustanove Aquatika i sada obilježava punu godinu djelovanja. Građa koja se korisnicima nudi sada broji oko 2000 primjeraka, ponajviše iz prirodoslovnog područja, ali obuhvaća i literaturu iz područja općeg znanja, psihologije, popularne znanosti, medicine, poljoprivrede, geografije kao i putopise te književnost, slikovnice i popularnoznanstvenu literaturu prilagođenu djeci. Knjižnica je financirana sredstvima Grada Karlovca koji je osnivač Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac te sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Važnost ovog projekta je partnersko povezivanje i suradnja knjižnica s ustanovama koje se bave zaštitom biljnog i životinjskog svijeta te u nizu kvalitetnih programa zaštite okoliša koji se nude zajednici.

Iako su korisnici Zelene knjižnice svih dobnih skupina, odjel namijenjen prvenstveno djeci te se svake subote u 10 sati za njih održavaju čitaonice i kreativne aktivnosti. U godini dana djelovanja održano je pedesetak takvih događanja, organizirani su susreti s književnicima, ekološke radionice povodom obilježavanja posebnih datuma vezanih uz zaštitu okoliša, prirodu, rijeke, biološku raznolikost i sličnih eko datuma te različita predavanja o ekološkim temama. Dosad je kroz ta događanja aktivno bilo uključeno preko 4000 djece koja uče o tome kako sudjelovati u zaštiti prirode, a predškolci imaju mogućnost i besplatnog učlanjenja u knjižnicu te gotovo polovicu članova tog odjela čine upravo djeca. Posjetitelji ove knjižnice su i turisti iz Hrvatske i inozemstva koji prilikom obilaska akvarija posjete i samu knjižnicu.

Da je uspješna u ostvarivanju svojih ciljeva, pokazuje i činjenica da je Zelena knjižnica, nakon samo osam mjeseci djelovanja, prijavljena na natječaj za Naj-akciju 2023. koji provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske te je ostvarila veliko priznanje osvojivši povelju.

Razvojem novih sadržaja i poticanjem na čitanje o zelenim temama te edukacijama ciljane publike pokušavaju ostvariti i poboljšati odnos s korisnicima knjižnice te se svima približiti čitanje kao osnovu pismenosti i osviještenosti. Radionicama i pričaonicama nastoje razvijati novu publiku koja će u budućnosti biti svjesnija važnosti zelenih tema, zelene pismenosti te ih uspješno razvijati, promovirati i prakticirati u svojoj neposrednoj okolini, ali i društvu općenito.