U posljednjih nekoliko godina bilježimo stalan porast javnih i stambenih zgrada na kojima se provode projekti energetske obnove. U cijelu priču uključio se i grad Duga Resa.

Prva stambena zgrada obnovljena je prošle godine i nalazi se na adresi Josipa Jelačića 42.  Obnova je sufinancirana europskim sredstvima. Vrijednost ugovora bila je 165 tisuća eura, od toga je 98 tisuća eura povratnih sredstava.

Mi već nekoliko godina pripremamo građane i apeliramo na njih da pripreme projekte te čekaju natječaje. Ta sufinanciranja nisu mala, značajan je to novac.  Na prošlom natječaju prijavili smo ovu zgradu ispred koje se sad nalazimo i sve je uspješno realizirano. Naravno, najzaslužniji su sami stanari koji su bili strpljivi i složni. Novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada otvoren je do 03. lipnja i pozivam sve zainteresirane da se prijave. Naime, ovoga puta ne ide najbrži prst već se nakon prijava projekti ocjenjuju po kvaliteti, naglasila je direktorica Čistoće Josipa Škrtić Pucarević.

Naša zgrada jedna je od najstarijih u Dugoj Resi. Žbuka je već počela padati i odvajati se i bili smo svjesni da nešto treba napraviti. Kao predstavnik stanara organizirao sam i održao brojne sastanke, a uz pomoć upravitelja, tvrtke Čistoća odlučili smo se prijaviti na natječaj. Mi smo podigli cijenu pričuve na 130 eura, ali već smo ove zime osjetili razliku, odnosno uštedu, ispričao nam je predstavnik stanara Mirko Pajić.

Zašto se mnogi još uvijek ne odlučuju na ovaj korak?

Zato što stanari moraju prije svega imati određena sredstva koja bi uložili, odnosno investirali u izradu projekta koji se kasnije prijavljuje na natječaj. To su sredstva iz pričuve koja neki nemaju pa tu može doći do problema. Kasnije se u većini slučajeva treba preko kredita isplatiti izvođač, dok ne sjednu ta europska sredstva, istaknula je direktorica Škrtić Pucarević.

Gradonačelnik Tomislav Boljar nada se da će ovaj pozitivan primjer slijediti i ostali.

Natječaji postoje, treba se prijaviti. Mi iskustva imamo i uvijek smo na raspolaganju za sva pitanja. Jako mi je žao što smo izgubili nekoliko godina jer zgrade se, recimo u Karlovcu već neko vrijeme obnavljaju, ali netko mora biti prvi. Ponosan sam i na Čistoću kao upravitelja i na sve ove ljude koji su pokazali odlučnost i složnost.