Stanovnici Zvijezde i Gaze ujutro su održali press konferenciju na kojoj su se požalili na rad Grada Karlovca te Vodovoda i kanalizacija. Uputili su nove zahtjeve Gradu i ViK-u, a oni posve razočarani angažirali su i privatne odvjetnike (Stanovnici Zvijezde i Gaze uputili nove zahtjeve Gradu i ViK-u – razočarani angažirali i privatne odvjetnike). Uslijedio je odgovor Vodovoda i kanalizacije kojeg u potpunosti prenosimo:

Komunikacija i suradnja sa građanima u obuhvatu  najvećeg komunalnog ulaganja u novijoj povijesti  Karlovca nama je jednako važna kao i kvalitetno izvođenje radova na projektu kojeg vode stručnjaci sa bogatim iskustvom u području građevine, a u skladu sa pravilima  provedbe i zakonskom procedurom.

Prije početka radova u svim Gradskim četvrtima i Mjesnim odborima u obuhvatu radova održani su sastanci sa stanarima, a tijekom trajanja projekta uvedeni su i mjesečni susreti u prostorijama Gradskih četvrti i Mjesnih odbora. Pored toga, naručitelj svakodnevno komunicira sa građanima.

Vezano za radove na obnovi Zvijezde (pritom se misli i na Draškovićevu obzirom je obuhvat projekta Zvijezde naveden od samog početka) održano je preko 20 sastanaka sa svim zainteresiranim građanima,gdje su dolazili i oni koji ne stanuju ili ne obavljaju poslovnu djelatnost u Zvijezdi, a zbog značaja ovog ulaganja koje je desetljetna potreba ne samo stanara Zvijezde , već i svih Karlovčana obzirom je povijesna jezgra dio identiteta i bogatog nasljeđa našeg grada.

Vodovod i kanalizacija je javni isporučitelj vodnih usluga što znači da je naš rad, sve aktivnosti i dokumenti dostupno javnosti i u tom pogledu potpuno smo transparentni. Uostalom, g. Medića pozvali smo na sastanak kako bi ga dodatno upoznali sa projektom i dali svu dokumentaciju na uvid, na što se nije odazvao.

Sve zahtjeve koje je inicijativa pobrojala i pokrenula 25.3.2024., mi smo sami pokrenuli znatno prije. Naime,  radovi u Kraševoj, Draškovićevoj, Gambonovoj i Bencetićevoj su obustavljeni do daljnjega odlukom Nadzora od 8.3.2024. stoga ne vidimo razloga za zabrinutost ili bilo kakvu sumnju u daljnje postupke naručitelja obzirom da smo sve potrebno pokrenuli prije pojave zahtjeva građanske inicijative. To smo uostalom pojasnili i na sastanku kojeg smo sazvali putem medija i Vijeća GČ  Gaza 22.3., a koji se održao 27.3. 2024. Samo zbog ispravnog kronološkog  konteksta, podsjećamo da se Građanska inicijativa zajedno sa svojim zahtjevima predstavila javnosti  na konferenciji za medije održanoj 25.3.2024..

Zaključno, građani imaju pravo pitati i  moraju  znati što se događa, a naša je obaveza pružiti im sve potrebne informacije. Međutim, mi smo tijelo koje se u svojem poslovanju mora pridržavati niza propisa,  među ostalim pravilima i procedurama provedbe EU projekata, Zakona o javnoj nabavi , Zakona o obveznim odnosima i drugima gdje se točno zna tko je naručitelj,  tko provodi projekt, tko nadzire radove, kakva su ovlaštenja potrebna, kako se provodi postupak nabave i ostalo. Jedno je prirodna i legitimna briga građana za svoju imovinu i njihov interes za daljnji tijek radova, ali  da paralelno nadziru ili upravljaju projektom , a nisu ovlaštenici niti su sudjelovali u postupku javne nabave,  nije u skladu sa navedenim propisima. To, ponavljamo,  ne znači da stanari neće biti upoznati  sa daljnjim tijekom radova ili biti zakinuti za svaku relevantnu informaciju.

Ponovo ističemo, a što smo više puta izjavili kako pred medijima tako i u izravnoj komunikaciji sa građanima da se štete nastale na objektima nipošto ne relativiziraju, umanjuju ili da bi mi kao naručitelj u bilo kojem trenutku izbjegavali odgovornost.  Točno se zna koliko je prijava za štetu zaprimljeno te koliko je težih oštećenja, što je ipak daleko od izraza koji su se koristili na današnjoj konferenciji. Što se tiče stanara i vlasnika poslovnih prostora, u stalnoj smo komunikaciji i oni koji su se javili za alternativni smještaj, isti ćemo i financirati, kako smo i javno izrekli.

Na kraju najvažnije: Vodovod i kanalizacija i građani nisu dionici na različitim stranama projekta, već na istoj i zato ih pozivamo na nastavak  dijaloga i suradnje kako bi kraju priveli projekt usmjeren na poboljšanje kvalitete usluga vodoopskrbe i odvodnje, podizanje njihovog životnog standarda, uz značajan zamah očuvanju vodnog bogatstva i okoliša.