Nova kupališna sezona na Foginovom kupalištu na rijeci Korani u Karlovcu počinje u ponedjeljak 17.lipnja. Pripreme su u tijeku, a spasilačka ekipa je već spremna za sve ljetne izazove.

Još je, dakle, samo nekoliko dana do službenog početka sezone kupanja na Foginovom kupalištu. Prema riječima voditelja službe Karla Bukovca, spasilačka ekipa od 15 do 20 mladića i djevojaka i ove je godine spremna suočiti se sa svim izazovima i pružiti sigurnost i zaštitu kupačima.   

-Cijela služba se temelji na 15-tak, 20 ljudi, omjer je negdje pola-pola juniora i licenciranih spasioca. Naravno, naša je težnja da imamo što više licenciranih pa smo zato i uveli taj program junior lifegard, gdje kroz stjecanje iskustva i kroz treninge plivanja i raznih vještina stvaramo buduće spasioce za karlovačke plaže.

Iako posao mladima izgleda atraktivno, izazovno je otplivati norme za polaganje tečaja, ali tu je iskusna ekipa da pomogne i motivira sve koji su ustrajni da sve polože.

-Što se tiče juniora, njih pripremamo praktički tijekom cijele sezone kroz smjene i kroz rad u službi. Pripremamo ih za norme koje su 400 metara plivanja slobodnim stilom ispod osam minuta i 25 metara ronjenje. To su zapravo norme kako bi oni samo mogli pristupiti tečaju. Tako da ih onda na tečaju čekaju još razne vježbe spašavanja, teorijska znanja i svašta u tih sedam dana, a tu smo mi da ih pripremimo kroz cijelu sezonu.

Dio kojeg spasioci drže na oku na Foginovom kupalištu obuhvaća zonu oko skakaonice pa do dječjeg dijela i to je nešto što oni s lakoćom drže pod kontrolom i unutar četiri minute mogu pružiti adekvatnu pomoć, no izazovno je izvan toga, osobito kod slapa.

-Definitivno je edukacija najbitnija i najviše problema imamo s onima koji nisu educirani o našim rijekama, a Karlovčani tu nemaju toliko problema, ali kada dolaze novi ljudi na kupalište, oni znaju imati problema zato što nisu naučeni na teren koji ih čeka, a i teren se stalno mijenja, tako da i Karlovčane moramo pozvati na oprez.

Iskusni domaći kupači mogu pomoći novima i neiskusnima, a samim tim i spasiocima.

-Važna je nekakva sinergija između spasioca i kupača tako da edukacija je na svima nama, svakako treba upozoriti ljude za koje vidimo da ne poštuju nekakva pravila kojih se treba držati na našim rijekama tako da i kad nema nas, svi mi smo odgovorni za sigurnije kupanje na rijekama.

Iako je ekipa složena i spremna i dalje su dobrodošli svi koji se žele pridružiti jer posla na kupalištu ima.

-Spasioca nešto ima, imamo nešto novih spasioca, ali uvijek smo u potrazi za novima – srednjoškolcima, maturantima, studentima, koji bi htjeli naučiti nešto novo i uključiti se u našu službu.

Sve je više Karlovčana koji ljetno osvježenje potraže na Korani, a i glas o ljepotama naših rijeka proširio se pa tako dolaze brojni kupači iz svih krajeva lijepe naše i svijeta.