Ove godine očekuje nas 245. izdanje najstarije karlovačke manifestacije. Naravno radi se o Ivanjskom krijesu, koji će ujedno biti i otvorenje najveće Karlovačke manifestacije – Zvjezdanog ljeta.

-Važno je njegovati tradiciju, ali je i unaprjeđivati i promovirati. Tako smo ove godine osmislili bogat kulturni, umjetnički, sportski i edukativni sadržaji. Otvorenje manifestacije bit će u 10 ujutro tematskom turističkom turom “Ivanje i Ivančice”, zatim tradicionalna nogometna utakmica između Banije i Gaze u 18:00 sati. U 20:00 sati slijedi povlačenje konopa na Banijskom mostu. U 20:30 započinju glazbeni nastupi – Stringsi na Baniji, a Boemi na Gazi. U 21:00 sat kreću kajaci s Dubovca prema Banijskom mostu. Svi ovi događaji vode krijesu koji će se paliti u 22:00 sata, najavila je Marina Burić, direktorica TZ Grada Karlovca.

Ovo je standardni program koji se ponavlja svake godine, međutim udruge s Banije i Gaze ove godine uvele su poneke novitete.

-Novitet ove godine, koji je prošle godine spriječilo loše vrijeme, bit će izložba starih fotografija Gaze postavljena na Jablanovima te program u Skladišnoj ulici. Većinu programa vodit će Glazbeni centar Buka s radionicama za djecu, nakon toga bit će koncert mališana koji pohađaju centar Buka te koncert benda Super junaci. Mi smo to nazvali alternativni program na Gazi, dodao je Krešo Latin, udruga Vukovi s Kupe.

Ove godine će po prvi puta biti dvije utakmice, jedna u košarci i druga u pikadu, u subotu 22. lipnja, između Gaze i Banije kod Prirodoslovne škole na Gazi.

Svoj doprinos dali su i mališani iz vrtića Banije i vrtića Gaze, a njihovi radovi bit će izloženi na manifestaciji. Novitet ove godine je i suvenir Ivanjskog krijesa.

-Izradili smo magnet i privjesak. Oba su simbolično od drveta od kojeg se radi krijes. Izradio ih je gospodin Tomislav Jelinić. Prodaja suvenira ove godine će biti humanitarnog karaktera, a prodavat će ih Udruge Rajska Ptica i Jak kao Jakov, a sav prikupljen novac će ići njihovim štićenicima. Suveniri će se prodavati u Paviljonu Katzler tijekom cijele godine, dodala je Martina Eldić, zamjenica predsjednika GČ Gaza.

Manifestacija je ovo od posebnog značaja za Grad Karlovac, pa ne čudi da su pripreme krenule mjesecima prije.

-Zahvalila bih se onima koji njeguju ovu manifestaciju te zahvaljujući njima naš krijes je od prošle godine nematerijalno kulturno dobro, za kraj je dodala Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika Karlovca, te pozvala sve građane na ovu manifestaciju.

Mnoštvo je volontera i udruga bilo uključeno u ovu manifestaciju, međutim posebne zahvale išle su marljivim slagarima jer bez njih krijesa ne bi niti bilo.