U studenom prošle godine gradski vijećnik ( Možemo!Karlovac) Ivica Furač podnio je prijavu protiv HDZ-ovog vijećnika Tihomira Mamića radi povrede propisane kodeksom ponašanja članova GV-a. Mamić se na poziv Etičkog odbora očitovao o navodima iz prijave te je istaknuo da ni u jednom trenutku u svom govoru nije spomenuo ime Ivice Furača. Na temelju toga, Etički je odbor u svibnju ove godine odbacio prijavu, ocijenivši ju neosnovanom.

U to vrijeme sam govorio o nezakonitostima u radu gradskog vijeća, nakon čega je vijećnik Mamić osjetio potrebu o meni širiti laži. Citiram njegov sporni govor: „Donošenje odluka i zakonskih propisa u gradskoj upravi se proglašava nezakonitim, nekompetentnim jer to rade nestručni i politički podobni ljudi. Toliko je to jadno i prizemno jer dolazi od osobe koja je u svom profesionalnom radu prijavila i procesuirala više ratnih zločinaca hrvatskih branitelja nego pripadnika srpskih paravojnih postrojbi“.

Mislim da je svima jasno da je mislio na mene, nije trebao izgovoriti moje ime. To su laži sve, dokazao sam to službenim podacima iz PU karlovačke koje sam dostavio Etičkom odboru uz prijavu. Izrečene laži nisu uvreda samo meni, već i kolegama koji su radili sa mnom na predmetima kaznenih djela ratnih zločina, istaknuo je Furač.

Naravno, glasanje članova odbora nije bilo jednoglasno. Predsjednica odbora Anđa Perak i Marina Jarnjević glasale su za odbacivanje prijave, dok je Dragica Malović bila protiv takve odluke.

Sada je tako kako je. Ja sam svjesna da je ovo politička arena i da će uvijek biti govora koji se neće svima svidjeti, ali postoje određene stvari, riječi koje se ne izgovaraju. To treba prekidati predsjednik Gradskog vijeća, a on to ne čini. Ovdje je jasno da određeni vijećnici imaju pravo reći svašta, dok drugi, pritom mislim na nas iz opozicije, to isto pravo nemamo, naglasila je Malović.

Predsjednica Etičkog odbora Anđa Perak smatra da bi vijećnik Furač trebao uvažiti odluku koja je donesena; naravno ima pravo žaliti se dalje.

Što se tiče ratnih zločina, ja čekam 33 godine da netko dođe i kaže mi tko je ubio mog supruga i njegovih 17 suboraca u Draganiću. Smatram da institucije ne rade svoj posao kako bi trebale. Toliko od mene, ispričala je vidno emotivna Perak.

Tihomir Mamić na kraju je osjetio potrebu sam prokomentirati cijelu priču.

Postoji jedna izreka koja kaže „Tko se mača lača, taj od mača gine“. Rane Anđe Perak trebao je zaliječiti upravo Ivica Furač i njemu slični, ali neću o tome više. Na toj spornoj sjednici vijećnik Furač povrijedio je mene osobno rekavši da nije čudno da se događaju nepravilnosti u radu kad kodeks tumači osoba koja je studirala lovstvo. Naravno da je to bilo upućeno meni. Ivica Furač prvi je taj koji druge vrijeđa, ali kad se ploča okrene prema njemu, onda je problem, istaknuo je na kraju Mamić.