Povodom 33. godišnjice osnivanja 3. bojne 2. gardijske brigade Gromovi, otvorena je izložba u Dokumentacijsko memorijalnom centru hrvatskih branitelja Damir Pintar. Pripadnici Gromova na taj način čuvaju spomen na slavnu prošlost i i neprolazni duh borbe za slobodu i neovisnost.

Izložba je danas upriličena u našem prostoru iz razloga što je naš cilj očuvanje vrijednosti Domovinskog rata. Ovaj prostor je specifičan zato što nosi naziv baš po hrvatskom branitelju, Karlovčaninu Damiru Pintaru, koji je također bio pripadnik 3. bojne 2. gardijske brigade Gromovi i jedan je od prvih poginulih na području ratišta Topusko. Zbog toga smo ponosni što možemo ovu izložbu pokazati građanima grada Karlovca, a bit će otvorena dva tjedna, do 5. srpnja. Pozivam sve da nas posjete i da vide kako je to bilo na prvoj crti bojišnice kako bi se djeci i mladima prenijele vrijednosti Domovinskog rata, rekla je dopredsjednica udruge DMCHB Damir Pintar Ivanka Vukas-Grdić.

Poznata i kao “Banska legija”, 3. bojna 2. gardijske brigade Gromovi prva je ustrojbena postrojba Zbora narodne garde na širem Karlovačkom području. U Dugoj Resi se 21. lipnja 1991. godine okupilo 115 dragovoljaca pristiglih iz policijskih postaja Duga Resa, Ozalj, Karlovac, Slunj i Ogulin, kao i iz specijalne policije iz Lučkog i Rakitja.

21. lipnja 1991. godine oformio sam treću bojnu druge gardijske brigade. Prije toga sam peti mjesec proveo u Trsteniku u sastavu druge gardijske. Jedan dan me pozvao general Božo Budimir i uputio u Karlovac da oformim treću bojnu. Tome se usprotivio gospodin Štajduhar i tadašnja karlovačka vlast jer su rekli da ne bi bilo smisla, da previše Srba živi u Karlovcu i da bi mi njih uznemirili. Otišao sam u Duga Resu gdje je gospodin Branko Primužak bio u funkciji gradonačelnika, odnosno predsjednik skupštine i bivši župan Joža Jakovčić. Oni su osigurali đački dom gdje sam smjestio zapovjedništvo i bojnu koja je uglavnom otišla na banovinsko i koransko ratište, izjavio je prvi zapovjednik treće bojne druge gardijske brigade Gromovi Branko Škrtić.

Škrtić je objasnio kako je treća bojna bila jedina snaga koja se suprostavila izlasku tenkova iz Logorišta početkom rata.

110. brigada se povukla, a 137. se razbježala dok su naši dečki pružili otpor. Sve ostale akcije ove godine, kao i prošlih godina, možemo zahvaliti predsjedništvu udruge Gromovi Karlovačke županije na čelu s gospodinom Valentićem koji na vrlo dobar način prezentira sve činjenice. Ne daju da se zaboravi niti jedan lijepi trenutak koji su Gromovi napravili u ovoj županiji. Udruga ima volju sve prezentirati na najbolji mogući način ali zapitajmo se imaju li škole dovoljno interesa da pozovu nas veterane da djeci ispričamo što, tko i kako je ratovao od 1991. do 1995. jer se u državnim medijima sve manje o tome govori. Prezentira se neka nova istina i stvarala bi se neka nova republika, a ovo što je učinjeno na vrlo dobar način se nekako potiskuje u zaborav.

Na otvorenju izložbe Gromovima se čestitala 33. obljetnica, a posebni pozdravi upućeni su rodbini, djeci i prijateljima poginulih suboraca.