Aktivna župljanka u Župi BDM Snježne i animatorica u Nacionalnom svetištu svetog Josipa Lorena Ninčević predstavila je svoju prvu knjigu naziva „Mladić i njegov Bog“. Nakon što je održana promocija u Brestju, red je došao i na Karlovac. Naime, knjiga govori o mladiću Stjepanu Čuturi koji je sa 17 godina obolio od adenokarcinoma debeloga crijeva, bolesti koja obično napada starije ljude i od koje oboli tek 1 od 100 milijuna mladića. Nažalost, mladić je izgubio svoju najtežu bitku, ali tijekom 5-ogodišnjeg liječenja snagu je pronalazio u Bogu.

– Zapravo ja njega nisam poznavala osobno što je zanimljivo nego sam, ajmo reći, slučajno došla u cijelu tu priču. Jedna prijateljica je radila u toj izdavačkoj kući koja je izdala ovu knjigu. Oni su trebali nekoga potencijalno mladoga da napiše knjigu o tom dečku i tako sam ja došla u priču. Upoznala sam se s njegovim životom i njegovom obitelji bez da sam njega osobno poznavala, izjavila je Lorena Ninčević, autorica knjiga.

Nažalost, Stjepan je preminuo prije dvije godine. Sve do saznanja o dijagnozi bio je običan dečko iz Sesveta. Sin, brat, dečko, vaterpolist i navijač Dinama koji je odgajan u tradicionalnoj vjerskoj obitelji.

– Opisala bih ga kao jednog veselog mladića koji je jako puno pouzdanja davao Bogu. Pouzdao se da što god mu se dogodi u životu, to će na kraju biti za njegovo najveće dobro. Nije gubio nadu. Mislim da će se ova knjiga svidjeti svima jer svatko će nešto pronaći u toj knjizi, i stari i mladi. Nekako se tu, osim glavnog lika, isprepliću likovi njegove majke i djevojke tako da imamo i te neke ženske perspektive.

Lorena dodaje kako usprkos tužnom završetku ova knjiga pokazuje i radost života jer svaki čovjek svojim djelima i riječima dotiče svoje bližnje. Iza njega je ostala obitelj koja je za vrijeme njegova života bila ujedno i njegova najveća podrška.

– Naravno da je to sve njima jako teško palo, ali nekako je u njima gorjela želja da se čuje priča o njihovom sinu zato što su to prepoznali kao nešto vrijedno i nešto što bi moglo nadahnuti druge.

Knjigu možete kupiti putem portala Salesiana.hr ili u svim većim knjižarama kao što su Školska knjiga ili Verbum knjižara.

FOTO: Josip Vuković