Grupa za potporu dojenju i Savjetovalište za trudnice koji su dio Patronaže Karlovac, organizirali su Piknik na Vunskom polju u petak, 28. lipnja.

Dojenje je neizmjerno važno pa nije čudno kako majčino mlijeko nerijetko nazivaju  i tekućim zlatom. Patronažne sestre žele mamama ukazati na blagodati dojenja stoga iz mjeseca u mjesec organiziraju susret Grupe za potporu dojenju. Posljednji susret ove sezone organiziran je na otvorenom u prirodi.

Svrha piknika je promocija zdravlja, zdravog načina življenja i dojenja. To radimo od samih početaka s našim trudnicama, našim majkama i najmlađima. Uspješnost dojenja nije velika, zato je važna potpora zajednice i obitelji i drugih majki. Ako žena doji odlično, no ako ne može, isto tako dobro. Pružamo joj potporu da se ne osjeća odbačeno, da nije u nečem uspjela – uspjela je, rekla je Marija Protulipac, voditeljica Grupe za potporu dojenju.

Patronažna sestre i ovi susreti puno znače samim majkama. Kako na putu roditeljstva, tako i na putu dojenja.

-Super nam je bilo u ovoj grupi. Puno toga smo naučili, stekli smo prijatelje, sestre su toliko divne. Mi smo smo imali problem s dojenjem u početku. Nismo ga uspjele uspostaviti pa su nam tu sestre jako puno pomogle. Mali gospodin je dojio do prije mjesec dana, rekla je mama Helena Mirkov.

Posljednji susret grupe, bio je prilika mamama porazgovarati i sa stručnjacima. Bili su tu stručnjaci za prehranu djece, psiholozi, odgojiteljice u vrtiću, pravnici specijalizirani za pitanja prava majki i djece. Od svih njih mame imaju što naučiti, pa tako i od logopedice iz SUVAG-a Bojane Knežević.

Ono što ljudi misle da logopedi rade samo sa starijima, no bitno je istaknuti da prije no što se govor razvije, niz stvari mora biti razvijene – neverbalna komunikacija, uredan komunikacijski razvoj, niz stvari koje moraju biti razvijene od 9 mjeseci godinu dana, istaknula je logopedica.

Na ovaj susret, ali i sve što djelatnice Doma zdravlja Karlovac rade, ponosna je ravnateljica Tatjana Šterk Tudić koja ističe kako će i dalje nastaviti raditi na dobrobit djece i majki.

Grupa za potporu dojenju i savjetovalište za trudnice s radom ponovno kreću od jeseni.