Posljednji je vikend u lipnju, počela je turistička sezona a s njom i prometne gužve.

Svi koji su jutros rano krenuli na more nisu pogriješili. Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju, vozi se bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u tijeku radovi objavili su iz HAK-a uz napomenu da je zbog povećanog priljeva vozila kolona na naplati Trakošćan u smjeru Zagreba duga oko 1,5 km i nastavlja se u Sloveniju. Pojačan je promet na cestama u smjeru mora osobito na autocestama A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb te zagrebačkoj obilaznici, a kako dan bude odmicao gužve će postajati sve veće.

Vrlo gust promet očekuje se i u trajektnim lukama i pristaništima, osobito prema otocima. Stoga, vozače se poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da se prije putovanja informiraju o stanju u prometu.

Dodajmo i kako su Hrvatske autoceste izvijestile kako od 1. srpnja ponovno uvode sezonske cijene cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine vozila, dok za teška vozila (autobusi, kamioni) cijene cestarine ostaju iste. U navedenom razdoblju povećava se cijena cestarine za deset posto (10%). Podsjetili su kako su sezonske cijene cestarine uvedene 2017. godine, ali se posljednje četiri godine (tijekom i nakon COVID krize) nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.