Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Gradom Karlovcem, Karlovačkom županijom, Slatkovodnim akvarijem – Aquatikom i partnerima obilježili su 11. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i završetak korištenja EU fondova iz financijske perspektive u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Karlovac su tom prigodom posjetili ministri Šime Erlić i Marin Piletić te ministrica Marija Vučković.

– 11 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Ušli smo u srpnju 2013. godine. 11 godina je iza nas i ako ćemo po ičemu pamtiti, gledajući s aspekta građana ovih 11 godina, onda su to sigurno po važnosti realiziranih europskih projekata i europskih fondova. Zbog toga smo danas ovdje u Karlovcu gdje smo izložili brojne europske projekte koji su realizirani u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, ali i diljem Hrvatske, izjavio je Šime Erlić, ministar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ministar Erlić tvrdi da je uloženo preko 12 milijardi eura sredstava što je rezultiralo da je Hrvatska bolja, povezanija, održivija, zelenija i naprednija nego prije ulaska u Europsku uniju.

– Podsjetit ću samo da smo 2013. godine mi bili i na začelju, naravno, na ulasku u EU, po povlačenju europskih sredstava iz EU fondova, da smo imali strukturnih problema i da smo bili na 60% prosjeka u razvijenosti EU i da je to trajalo nekoliko godina. Imali smo tad rekordnu nezaposlenost preko 17%, a danas, 11 godina nakon ulaska u EU, Hrvatska ima rekordnu visoku zaposlenost i rekordnu nisku nezaposlenost. Na 76% smo BDP-a per capita europskog prosjeka. Napredujemo kao društvo u svim segmentima i rastemo zadnjih 13 kvartala i iznad prosjeka rasta EU, dodaje Erlić.

Gradonačelnik Karlovca i saborski zastupnik Damir Mandić navodi da je ulaskom u Europsku uniju grad Karlovac dobio jako puno s obzirom da je europskim fondovima financiran velik broj projekata u vrijednosti preko 700 milijuna eura.

– Tu naravno govorimo o ovim velikim projektima koji su vezani za obranu od poplava, ali naravno i o svim onim projektima koji su u ovih 11 godina provedeni u gradu Karlovcu. Nekakav prvi značajni je ovaj ovdje pored nas Aquatika, ali isto tako mi smo ponosni na one projekte koji su definitivno podigli razinu komunalne infrastrukture u Karlovcu i društvene infrastrukture. Tu možemo govoriti o aglomeraciji, obnovi vrelovoda, možemo govoriti o uređenju Nikola Tesla Experience Centra i našeg Kina Edison, tvrdi Damir Mandić, gradonačelnik Karlovac i saborski zastupnik.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin navela je da članstvo u Europi ne znači samo sredstva koja su povučena i projekti koji su realizirani.

– Ja mogu s ponosom reći da smo u još u pristupno vrijeme bili nositelji projekta prvog pročišćivača otpadnih voda u Karlovačkoj županiji, odnosno, u našoj domovini. Evo, tu blizu nizvodno od rijeke Korane izgrađen je pročišćivač otpadnih voda, a na njega se, naravno, vežu i druge aglomeracije. Isto tako, iz pristupnih fondova izgrađen je prvi interpretacijski centar Ivanine kuće bajki u Ogulinu, a nakon toga uslijedila je i ova naša prekrasna Aquatika, zatim Speleon i Nikola Tesla Experience Centar, komentirala je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Europska sredstva nisu cilj već alat kako bi se ostvarili ciljevi, dodala je Furdek Hajdin i navela kako je puno pomogao fond solidarnosti kod obnove mnogih zgrada nakon potresa. Bila je ovo prilika i za najaviti izgradnju doma za starije u Dugoj Resi. Obljetnicu ulaska u Europsku uniju svi zajedno su s građanima proslavili biciklijadom koja je krenula od Slatkovodnog akvarija Aquatika. Sudionici su obišli projekte kao što su Nikola Tesla Experience Centar, gradilište zgrade Hrvatski dom, Aglomeraciju Karlovac i Kino Edison.