Početak ljeta, a posebno Zvjezdanog, u Karlovcu je već godinama nezamisliv bez Međunarodnog festivala folklora. Službeno je počelo njegovo 25. izdanje koje će u Karlovac i Karlovačku županiju sve do 6. srpnja dovesti još više šarenila svjetskog folklora i okusa nego prijašnjih godina. Sve je započelo tradicionalnom povorkom od Gradskog kazališta Zorin dom do igrališta Šanac.

– Svake godine svaki festival je priča za sebe i doista je more događaja oko tog svakog festivala. Evo, 25. je iza nas i upravo ova publika koja se nalazi iza nas najveći nam je poticaj da radimo zapravo novo i da budemo sve bolji i bolji, izjavio je Željko Štajcer, predsjednik Međunarodnog festivala folklora Karlovac.

Cijela priča počela je davne 1998. godine, a svake godine program festivala je sve bogatiji. Ovo izdanje krase grupe iz Indije, Paname, Moldavije, Perua, Uskršnjeg otoka i Slovačke. Ugostio ih je Folklorni ansambl Matija Gubec iz Karlovca.

– U srijedu počinju već 5. po redu Okusi svijeta. Još jedna manifestacija pod okriljem Međunarodnog festivala folklora gdje ćemo uz sve ove vizualne i slušne efekte, dobiti i one okuse i mirise različitih zemalja svijeta.

Prvi susjedni grad u kojem se predstavalju grupe jest Duga Resa, slijedi Ozalj i na kraju Ogulin. Većina programa održat će se u srcu grada Karlovca u Glazbenom paviljonu.

– Prvi cilj bio je zapravo zainteresirati našu publiku za različite folklore cijelog svijeta jer folklor je najbolji pokazatelj kulture jednog naroda. Na taj način prezentirajući tuđe folklore, potiče nas da čuvamo svoje, svoju tradiciju i kulturu jer narod bez kulture po definiciji nije narod.

Organizatori su najviše zahvalni Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji kao i svim donatorima i sponzorima, kako iz županije tako i s državne razine. Karlovački Međunarodni festival folklora među najkvalitetnijim je svjetskim festivalima ove vrste što potvrđuju certifikti kvalitete dobiveni od CIOFF-a i FIDAF-a.

FOTO: Ivan Cindrić