Jubilarni 25. natječaj “Zlatko Tomičić” bio je otvoren od 1. travnja do 1. lipnja ove godine. Natječaj je ime dobio po pokojnom članu kluba, a ove godine stigao je rekordni broj priča i to ne samo iz Karlovca, već cijele Hrvatske, a nekoliko njih stiglo je i iz inozemstva.

Imamo srebrni pir. Ovo je bio jedan od uspješnijih natječaja. Imali smo 70 pristiglih priča od kojih je većina iz Hrvatske, ali stigla je i priča iz Beča, jedna iz Mostara i jedna, po prvi puta iz Srbije, iz Zemuna, rekao je Damir Valent, predsjednik Književnog kruga Karlovac

Teme se razlikuju od priče do priče s obzirom na to da nema zadane. Žiriju ove godine nije bilo ni malo lako odabrati nagrađene.

Iz godine u godinu postaje sve teže odabrati pobjednika i doista su nijanse odlučivale o tome tko će biti na prva tri mjesta, ali i tko će biti pohvale. Mi dajemo tri novčane nagrade i osam pohvala. Žiri radi u sastavu Silvija Šesto, poznata književnica iz Zagreba, zatim moja malenkost i svaki puta sudjeluje prošlogodišnji pobjednik. Tako je ove godine sudjelovala gospođa Parazajda, kaže Valent.

Pobjednica ovogodišnjeg natječaja dolazi nam iz Siska, a inspiraciju kaže crpi iz svakodnevnog života pa je tako nastala i ova priča.

Priča se zove „Bračna nevjera s malo bosiljka“. Govori o tome kako je mlada žena završila u tegobnom braku koji se odužio i odlučuje se za avanturu s mladim dečkom i na kraju se može zaključiti da je svog muža zavezala za stolac i prisilila da potpiše razvod inače će ga predozirati tabletama, odala nam je pobjednica Tihana Petrac Matijević.

Tihana Petrac Matijević čitateljima je možda poznata po svojim romanima i dužim djelima koje piše, ali nagradi za kratku priču se nije nadala.

Ja sam dugo vremena bila uvjerena da ne znam napisati kratku priču pa mi je jedan kolega rekao „Roman znaš napisati, ali ne kratku priču.“ Od prošle godine sam se počela javljati na natječaje za kratke priče i zapravo uživam u njima, kaže Petrac Matijević.

Osim nagrada za prva tri mjesta i pohvala ostalim najboljim pričama već nekoliko godina dodjeljuje se i posebna pohvala za mlade autore kako bi se potaknulo mlade da se što više izražavaju na kreativne načine.