U srcu Slavonije, mjestu prepunom žitnih polja, ravnica i slikovitih mjesta, smjestila se manifestacija Đakovački vezovi. Najveći hrvatski tradicionalni festival, simbol očuvanja tradicijske baštine, svake godine okupi na desetke tisuća sudionika i posjetitelja koji tih dana dišu kao jedno. Kad vam jednom Đakovački vezovi i grad Đakovo uđu u srce, zauvijek tamo ostaju.

Povijest Vezova seže u daleku 1967. godinu. Tada je na proširenoj sjednici tadašnjeg Turističkog društva Općine Đakovo donesena odluka o utemeljenju Vezova. Već više od pola stoljeća svake godine u srpnju, manifestacija okuplja zaljubljenike u tradiciju, folklor, povijest, gastronomiju i glazbu. Zanimljivo, prvi Đakovački vezovi ne odudaraju puno od programa današnjih Vezova. Ime manifestacije osmislio je Milan Rajković, tadašnji ravnatelj Ekonomske škole. Vezovi su manifestacija izvornog narodnog folklora prije svega Slavonije, Baranje i Srijema koju krasi i međunarodni karakter jer okuplja i izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje, Bonavita u Trnavi te program zatvaranja „Slavonijo zemljo plemenita“ uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha, dijelovi su Vezova.
Karlovačku županiju ove godine predstavljalo je Kulturno umjetničko društvo Sveti Antun Pokupska dolina iz Karlovca. Osnovano je 2004. godine, a djeluje kao izvorno društvo te njeguje pjesme, plesove i običaje svoga kraja, brižno čuvajući kulturnu baštinu naselja lijeve obale Kupe: od Gradca, Vodostaja, Donjeg Mekušja Husja do Kobilića.

FOTO: KUD Sveti Antun Pokupska dolina