Prvi festival znanosti i kreativnosti u Karlovcu, TESLAthon bit će otvoren predstavom „Nikola Tesla puni krug“. Predstava je to koja će se održati prvog dana festivala, 9. srpnja u Nikola Tesla Experience Centru s početkom u 20 sati, a ulaz je slobodan s prethodnom najavom u NTEC-u. Festival nastavlja s raznim radionicama u srijedu 10. te u nedjelju 14. srpnja kada je ujedno i posljednji dan festivala.

-U srijedu od 9 do 19 sati svi posjetitelji našeg centra moći će isprobati voziti Teslu. Zajedno sa zastupništvom Tesle u Hrvatskoj smo dogovorili ovu suradnju i svi zainteresirani mogu se prijaviti i provozati Teslu, izjavila je Martina Marušić Britvec, ravnateljica NTEC.

Da će ovaj festival prerasti u nešto više nadaju se iz Grada i Županije. Mandić je istaknuo kako se nada da će ovaj festival doprinijeti vidljivosti grada, ali i umreženosti učenika i studenata. Nadalje, i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin nada se dobroj posjećenosti festivala, ali je istaknula i zadovoljstvo dosadašnjim radom centra.

Ovaj centar premašio je sva naša očekivanja i u proteklih godinu dana posjetilo ga je oko 30 tisuća posjetitelja, ali i mnoštvo poduzetnika koji su ovdje našli prostor za sebe ili potrebne sugovornike, dodala je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Na festivalu će biti pregršt radionica za djecu, a sve počinje na Teslin rođendan, u srijedu 10. srpnja. Tada će biti radionice namijenjene za predškolsku dob i niže razredne osnovne škole gdje će voditeljice radionica pokušati najmlađima približiti programiranje, strujni krug i lemljenje. Također, u nedjelju će se nešto veći mališani, od pet godina na dalje, upoznati s osnovama elektrotehnike, struje i magnetizma.

Još jedna predstava zu sklopu ovog festivala je Tesla projekt je produkt Karlovačke plesne reprezentacije, a pretpremijera ove multimedijalne predstave održat će se u Gradskom kazalištu Zorin dom, a sve karte su već sada rasprodane.

-Sve smo radili sami, cijeli tehnički dio, od lemljenja, programiranja i spajanja. Predstava će uključivati led odijela koja smo sami izrađivali, a moram naglasiti da smo mi primarno plesna ekipa koja je volonterski napravila sve potrebno za predstavu. Srećom ima nas iz raznih fahova pa smo se udružili i u preko 500 sati rada pripremili sve za predstavu, najavio je Goran Koprenica, producent predstave.