S ljetnim žegama svi bježimo u klimatizirane prostore, a serviseri imaju pune ruke posla. Potražnja je velika, a redovima čekanja ne vidi se kraj. Svakog ljeta isti su problemi sa servisiranjem klima jer većina ne odrađuje servise i čišćenja na vrijeme.

Potražnja je abnormalno velika, zovu svi, i firme i privatno. Puno je servisa, ali i montaža novih klima. Tvrtke uredno servisiraju klime jer ih kači zakonska norma da to moraju odraditi, dok fizičke osobe otprilike polovica uredno servisira svoje uređaje dok ima i onih malo nemarnih. Općenito gledano današnje klime nešto manje troše od onih starih on/off klima koje su dosta dugotrajne i još uvijek ih ima na dosta kuća i stanova, rekao nam je Krunoslav Palajsa, vlasnik trgovine s klima uređajima.

Da klime mogu našteti zdravlju nije tajna, pa se je vrlo važno pridržavati uputa.

-Neka preporuka je da razlika temperature vani i u zatvorenim prostorijama bude do maksimalnih sedam stupnjeva. Moramo pratiti vanjske temperature i redovito prilagođavati naše rashladne uređaje. Bilo bi preporučljivo da navečer ne spavamo pod klimom već da otvorimo prozore kad su temperature niže. Ako je baš potrebno onda je bolja opcija ventilator, da temperatura tijekom noći ne bude manja od 24 stupnja, rekla nam je dr. med. Ivana Laslavić Blašković, djelatnica Zavoda za Hitnu medicinu Karlovačke županije.

Velika razlika u temperaturi može uzrokovati šok. Kako liječnici preporučuju tijelo treba moći podnijeti razliku u temperaturi, a to je preporučenih 7 stupnjeva razlike. Na Zavodu za hitnu medicu u posljednje vrijeme broje dosta intervencija upravo iz ovih razloga, ali i zbog posljedica toplinskog vala.

-Uvijek ima intervencija, pa tako i onih uzrokovanih neodgovornim rashlađivanjem. Ljudi ponekad ne razmišljaju previše i nakon cjelodnevnog boravka pod klimom često dođe do glavobolja, općenitih bolova itd. Ne treba pretjerivati s klimom, već umjereno boraviti i vani, ali i pod klimom, dodala je dr. med. Laslavić Blašković.