Mamin ručak je svima nešto što ima ne samo sentimentalnu vrijednost, nego podrazumijeva i praktičnost, snalažljivost, znanje, iskustvo, inspiraciju.

Mamin ručak je topla domaća juhica, miris pečenja u nedjelju, jela na žlicu i, prije svega, nešto domaće, pripremljeno s ljubavlju.

Na tom tragu je nastao i blog istoga imena Zrinke Janković, koja je kao majka troje djece odlučila posao preseliti u svoj dom i spojiti ugodno s korisnim. Obitelj ima topli, zdravi i svaki dan svježi obrok, djeca su uključena u proces kuhanja, a Zrinka ima više vremena za sve obaveze i aktivnosti kojima se želi baviti. Brojni pratitelji dokazuju da je ovakav sadržaj itekako potreban.

Nedugo je izdala i knjigu Što ako… u kojoj nudi brojne savjete vezane uz kuhanje i planiranje svega što je vezano za kuhanje.

Predstavila nam je i jedno sezonsko jelo koje će proći kod većine članova obitelji, a namirnice su lako dostupne. Radi se o lungiću u umaku od šampinjona i rajčice s palentom kao prilogom.

-Lungić narežemo na komade, centimetar, centimetar i pol debljine, posolimo ga i stavimo pržiti na suncokretovom ulju dok ne dobije boju sa svih strana. Ja inače sve radim na maslinovom ulju, ali za ovo je bolje suncokretovo. Dodamo sitno nasjeckani češnjak i luk, posolimo i kada malo uvene, dodamo šampinjone, opet posolimo i poklopimo da oni puste svoj sok. Kad i oni malo povenu, dodamo pasiranu rajčicu, malo origana i ja kad je pasirana rajčica tu uvijek volim dodati i žličicu šećera, ali nije nužno. Ostavimo da se krčka, da se taj umak izreducira i postane gušći. Brzo je gotovo, ali ako imamo vremena, bolje je da se duže krčka jer će biti ukusnije, ističe Zrinka.

Jelo je praktično jer može i stajati neko vrijeme dok se svi ne vrate s posla ili iz škole i vrtića, a prilog se brzo napravi neposredno prije. Riječ je o palenti.

-Mi volimo palentu, ali dobra je jer se brzo napravi neposredno prije nego netko ide ručati, a umak može čekati i samo se podgrije. Palentu radim od oka, stvar je ukusa kakvu ju tko voli, tvrdu ili rjeđu. Neka osnova je na četiri šalice vode ide jedna šalica palente. Vodu posolimo i ja stavim malo maslinovog ulja pa kad voda proključa lagano dodajem palentu malo po malo dok mi ne dobije gustoću koju želim te neprestano miješam s pjenjačom.