U Karlovačkim ljekarnama povećana je potražnja za kućnim testovima, ali i lijekovima za probavne tegobe

Od prošlog ljeta u ljekarnama se mogu nabaviti takozvani kućni testovi za provjeru jesmo li zaraženi koronavirusom. Radi se o brzim antigenskim testovima više različitih proizvođača koji imaju potreban certifikat, a cijene im se kreću od 30 kuna pa nadalje. Dvije su vrste takvih testova, ovisno o vrsti uzimanja uzoraka, postoji test koji se radi pomoću brisa nosa te test koji se radi pomoću sline. U Karlovačkim ljekarnama zabilježeno je njihovo povećanje prodaje.

– Od početka prodaje testova u Karlovačkim ljekarnama je prodano oko 14 tisuća testova. Pojačani broj prodaje, za oko 30 posto, bilježimo početkom ove godine u odnosu na kraj prošle godine, rekla je ravnateljica Karlovačke ljekarne Karlovac Snježana Skukan.

Treba uzeti u obzir da je prošlo ljeto bila puno manja ponuda kućnih testova i cijena im je bila viša. Što su manje cijene i veći je broj zaraženih, tako raste i prodaja.

Prije dva dana za Novu tv je šefica Službe za mikrobiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Višnja Kovačević, kazala kako vjeruje da su kućni testovi poprilično pouzdani s obzirom na to da su gotovo svi koji su stigli s pozitivnim kućnim testom PCR-om potvrđeni kao pozitivni na covid 19.

– Inače, uobičajeno povećanje prometa u ljekarnama se kreće početkom godine, neovisno o postojanju koronavirusa, potvrdila nam je ravnateljica Karlovačke ljekarne Karlovac Snježana Skukan, a to ovisi o tome postoje li druge viroze ili gripa, a pojačana je i prodaja antacida zbog posljedica prekomjerne konzumacije hrane i pića za blagdane.