KABA

Močnik: Trenutačno su cijene otkupa pšenice dosta povoljne no ništa još nije zagarantirano

Karlovačka županija pomaže ratarima u otkupu svojih usjeva. Poljoprivrednik Zdenko Močnik pozitivno gleda na to, te se okrenuo uzgoju pšenice i drugih kultura

Zdenko Močnik mljekar je koji sve više uviđa da u mljekarstvu nema budućnosti i stoga preživjeti pokušava u uzgoju ratarskih kultura. Uzgaja pšenicu, no nađe se tu i ječam i kukuruz.

– ja se nadam da će biti dobro stanje, imali smo preko Županijskog odbora za poljoprivredu potaknutu suradnju sa Žitoproizvodom, ja sam surađivao i prijašnjih godina, a početkom travnja smo imali sastanak gdje smo se dogovorili da će Žitoproizvod otkupiti sve proizvedeno, pšenicu u Karlovačkoj županiji. Ovih dana je žetva počela, čuo sam se s ravnateljicom otkupa, rekla je da su spremni, trenutačno su cijene dosta povoljne no ne može garantirati dok se ne donese uzorak pa će biti stimulacija prema količini i kvaliteti usjeva. Zabrinjava me više što na državnoj razini nema kodeksa koji je donešen prije par godina i po njemu su se parametri vrednovali unaprijed. Do sada nitko nije izašao s fiksnim cijenama za određene razrede kvalitete, kazao je Močnik.

Prošle godine cijena je bila dogovorna i zagarantirana za krušnu pšenicu, stočnu nisu otkupljivali. Prošle godine Močnik je za premium kvalitetu dobio kunu i 40 lipa plus pdv.

– Znači ove godine ja bez 2 i pol kune nemam pokrića, sigurno ne, a ako ne ostvarim takvu cijenu ili bolju mislim da se neću više upuštati u sijanje žitarica. Prošle godine sam imao 2 hektara, ove godine imam na 5 hektara usjeva. Ove godine je razvojni stadij u nekoliko faza bio poremećen, imali smo sušnu zimu, počeo val kiše, pa je bilo previše vlage, sad mi se čini da će biti dosta nedolijanog zrna što snizuje hektolitar, a što je hektolitar manji onda će i protein biti niži, a to znači i lošija cijena.

Uz to ratari imaju problem s divljim svinjama, naveo je Močnik.

Teško mu je pronaći mladu radnu snagu koja ima kulturu rada. Malo je mladih danas koji znaju voziti traktor pa mu je teško i pronaći dobrog pomoćnika na poljoprivredi.