Prapovijest je stigla u slatkovodni akvarij Aquatika. Neobična bića paleozoika, strašni gmazovi mezozoika, novi sisavci kenozoika, nenandertalci i ostali članovi prapovijesti kriju se u edukacijskoj dvorani, a za sve je kriv Muzej krapinskih neandertalaca.

– Izložba je namijenjena djeci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola. Nosi naziv “Vijesti iz prapovijesti!” i zapravo nekako objedinjuje 7 različitih tema ispričanih u jednu zanimljivu priču, dakle, prapovijesnih tema. Izložba je interaktivna, slikovita i ona je onako više možda u retro stilu napravljena, bez multimedije i ekrana, rekla je Lorka Lončar Uvodić, autorica didaktičke izložbe i viša muzejska pedagoginja.

Ovu izložbu prvi su razgledali, ali i opipali učenici Osnovne škole Dragojle Jarnević.  Ona budi sva osjetila te potiče djecu na istraživanje, jer sadrži interaktivne materijale i didaktičke postamente, pješčanik za iskopavanje te fosile i minerale za proučavanje. Modeli prapovijesnih životinja i rekonstrukcija neandertalske špilje u kojoj se mogu poslušati zvukovi prirode, zasigurno će potaknuti dječju maštu te probuditi njihovu znatiželju i interes za prapovijest.

Naravno da smo pažnju posvetili krapinskom pračovjeku, odnosno, neandertalcu i cijela onda priča završava s prikazom života modernog čovjeka u Europi u kamenom dobu, a inače smo u cijelu ovu izložbu uklopili jednu zanimljivu temu za koju mislim da se djeci najviše sviđa, a to je “iskopaj i istraži” gdje oni mogu onda saznati na koji način znanstvenici istražuju i otkrivaju prošlost Zemlje, dodaje Lončar Uvodić.

Kompletan postav izložbe, ilustracije i tekstovi napisani su velikim štampanim slovima, prilagođeni djeci, a odraslima u njihovoj pratnji namijenjena je zanimljiva publikacija „Vijesti iz prapovijesti“, napravljena u formi novina. Izložbu je svečano otvorila ravnateljica Aquatike Margarita Markušić Kulaš te ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.

Ista će biti otvorena do 1. prosinca 2024.. Posjetite Aquatiku i zaronite u intrigantnu prapovijest!