
Veleučilište u Karlovcu provodi pojekt ‘Sirena- modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke’. Ciljevi projekta su istražiti i unaprijediti proces zrenja sira na način da će Veleučilište nabaviti četiri komore za zrenje sira, a koje će biti jedinstvene u ovom dijelu Europe. Uz to, u tijeku su i zanimljiva istraživanja.
Na aktivnosti koja se odnosi na proces zrenja sira doktorandica Elizabeta Zandona, asistentica na odjelu Prehrambene tehnologije radi svoj doktorski rad.
– Suradnica sam na projektu Sirena u okviru kojeg provodimo znanstveno istraživanje gdje sam se ja uklopila sa svojom doktorskom disertacijom. Disertaciju izrađujem na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u suradnji s kolegicama iz laboratorija za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda, dio iz projekta koji se odnosi na to je primjena biljnih ekstrakata, jestivih prevlaka i modificiranih uvjeta zrenja u proizvodnji polutvrdog sira od kravljeg mlijeka. Trenutno smo u fazi karakterizacije ekstrakta lista masline i razvoju jestive prevlake na bazi sirutkinih proteina u koju ćemo taj ekstrakt dodati. Planiramo ga primijeniti na polutvrdom siru od kravljeg mlijeka u fazi zrenja kako bi olakšali održavanje higijene i mikrobiološke kvalitete samog sira te dodali konačnu vrijednost samom proizvodu. Kasnije planiramo dodati različite modificirane uvjete zrenja, različite atmosfere, kako bismo riješili probleme s kojima se mali proizvođači susreću u praksi. U ta istraživanja uključujemo studente Prehrambene tehnologije Veleučilišta u Karlovcu. Već je nekoliko završnih radova u okviru toga izrađeno, ispričala je Elizabeta Zandona.
Druga aktivnost na projektu se odnosi na nusproizvod koji se dobiva tijekom proizvodnje sira- sirutku. Zbog toga je partner na ovom projektu Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba, laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode. Kroz projekt će se kod njih nabaviti sustav za membransku filtraciju koji će se koristiti kao netermalni sustav obrade sirutke a time i očuvanja svih njenih nutritivnih vrijednosti. U sklopu toga doktorica znanosti Sandra Zavadlav surađuje s fakultetom iz Zagreba, a nama je objasnila na kojem istraživanju trenutno rade.
– Nakon proizvodnje sira dobiva se visokokvalitetni nusprodukt sirutka. Upravo zbog visoke vrijednosti sirutke i same zaštite okoliša odlučili smo razviti proizvode sa sirutkom ili na bazi sirutke. Ono što smo krenuli raditi je vrlo zanimljivo a to je da sirutku kombiniramo sa voćnim bazama te netermalnim tehnologijama osiguravamo sigurnost. Mi taj proizvod više nećemo podvrgavati visokim temperaturama već novim tehnikama kako bismo dobili vrhunski proizvod koji će biti oblikom zanimljiv djeci a možda i odraslima. Radit ćemo i nove proizvode na bazi sirutke koji će biti jestivi kozmetički proizvodi. Fokus naših istraživanja je zaista golem, rekla je Sandra Zavadlav.
– Projekt Sirena je ukupne vrijednosti 7 milijuna i 200 tisuća kuna. To obuhvaća istraživačko- fizikalno kemijski laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode, zrione i membransku filtraciju. Trenutno je u fazi građevinskih radova, uređenje prostora za proces proizvodnje sira i njegovo zrenje. Na jesen bi sve trebalo biti uređeno. Svi uređaji u istraživačko- fizikalno kemijskom laboratoriju se mogu koristiti i za druge prehrambene proizvode, ne nužno samo za mlijeko i mliječne proizvode, nadodala je voditeljica projekta Marijana Blažić.
Na proljeće bi u sklopu Erasmus plus projekta u Karlovac trebali doći profesori sa sveučilišta u Argentini s kojima će na Veleučilištu Karlovac razmijeniti vrijedna znanja i iskustva.