Još jedno izdanje Štrudla Festa u Jaškovu je pred vratima i to od petka 6. rujna do nedjelje 8. rujna. Jaškovljani se naveliko pripremaju, posla je puno, ali obavljaju ga s puno žara i ljubavi. Rezultat je da Štrudla Fest iz godine u godinu donosi sve više zabavnih sadržaja i sve bogatiju gastro ponudu te maleno Jaškovo postaje najslađi centar svijeta u kojega dolaze gosti i sudionici iz cijele Hrvatske, ali i svijeta pa tako ove godine organizatori najavljuju dolazak izlagača iz SAD-a, Italije, Austrije i Slovenije.
Tajnu domaće štrudle s nama je podijelila ambasadorica štrudle u Jaškovu teta Marica Vrbančić. Zahvaljujući njoj, mnogi su naučili kako se priprema domaća štrudla.
Za nas je teta Marica pripremila jednu osobito raskošnu varijantu koju u Jaškovu zovu „Štrudla ozaljskoga baruna“. Punjena je orasima, jabukama i grožđicama, a ove bogate namirnice okusom oplemenjuju vanilin šećer i cimet. Kad je pečena doda se preljev od vanilije. No, osim, atraktivnog punjenja, za štrudlu je najbitnije tijesto, a za njegovu pripremu, znanje, iskustvo i vještina.
-U tijesto ide tri deci tople vode, deci ulja i jedna žličica kuhinjske soli, a brašna 60-70 dkg, po potrebi. Koristimo glatko brašno. Ne smije biti ni pretvrdo ni premekano. Kad se umijesi, stavi se u vrećicu da malo odstoji, odnosno da se počine. Stol i tijesto se posipaju brašnom i tijesto se razvuče po stolu, prvo s rukama, a onda s valjkom, odnosno sukačom, kako kažemo u Jaškovu. Mora se razvući što tanje, ali da ne pukne. Razvučemo ga preko stola, pouljimo i onda na jedan dio posipamo sve sastojke te potom sa stolnjakom prevrnemo i zarolamo. Podijelimo na jednake dijelove i zavrnemo rubove da nadjev ne izlazi van, stavimo u pleh u koji smo stavili papir za pečenje koji smo isto malo pouljili. Štrudla se peče na 180 do 200 stupnjeva oko 25 minuta i kad se nareže, doda se preljev od vanilije, kaže teta Marica.
Za sve kojima treba više detalja o tome kako se radi domaća štrudla, prilika je od petka do nedjelje u Jaškovu, gdje će kao i prijašnjih godina biti teta Marica i podučavati o ovim vještinama.